Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 16:43 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu vrijednog šest miliona eura za Projekt izgradnje sanitarne deponije na području općina Živinice, Banovići i Kladanj između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izgradnjom sanitarne deponije bit će riješeni dugogodišnji problemi sa otpadom na području ove tri općine ali i Tuzlanskog kantona, a 60% projekta se odnosi na općinu Živinice, 30% na općinu Banovići i 10% na općinu Kladanj.

Realizacijom ovog projekta pomoći će se svim općinama da poboljšaju dosadašnji standard upravljanja otpadom, unaprijede okoliš  i približe ovu regiju standardima EU.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, s alokacijom sredstava na  Federaciju BiH, odnosno općine Živinice, Banovići i Kladanj.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog ugovora na razmatranje.

 

USVOJEN PRVI AKCIONI PLAN ZA PROVOĐENJE INICIJATIVE PARTNERSTVO ZA OTVORENU VLAST

 

Na prijedlog Ministarstva pravde, usvojen je Akcioni plan Vijeća ministara BiH za provođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast za period 2019. – 2021.

Riječ je o prvom Akcionom planu, nakon što je Bosna i Hercegovina  2014. godine  službeno pristupila multilateralnoj globalnoj inicijativi za transparentnost i otvorenost rada tijela javne vlasti  Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership – OGP).

Akcioni plan usmjeren je na jačanje integriteta institucija, efikasnije upravljanje javnim resursima, poboljšanje javnih usluga primjenom otvorenih podataka, povećanje transparentnosti institucija, te poboljšanje saradnje i veće učešće civilnog društva u kreiranju javnih politika.

Mjere iz Akcionog plana odnose se na proaktivnije objave informacija na web- stranicama institucija BiH i ispunjavanje standarda proaktivne transparentnosti, otvorene podatke u području statistike i javnih nabavki, izgradnju web-platforme za izradu planova integriteta institucija BiH, izradu budžeta za građane, te uspostavljanje efikasnih mehanizama saradnje sa civilnim društvom.

 

REALIZACIJA ZAKLJUČAKA VMBiH

 

Ministarstva BiH, institucije i tijela Vijeća ministara  BiH realizirali su 846 od 924 zaključka donesena u prošloj godini ili 92%, a 78 zaključaka nije realizirano, navodi se u Pregledu realizacije zaključaka Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH donesenih u periodu od 1. januara do 31. decembra 2018. godine, koji je razmotren na sjednici. Pregledom su obuhvaćene 42 institucije.

Ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizirale zaključke Vijeća ministara zadužene su da ih bez daljnjeg odgađanja u cijelosti provedu te da ubrzaju aktivnosti na realizaciji zaključaka koji zahtijevaju duži period ili saradnju s drugim institucijama.

Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Vijeća ministara treba biti prioritet.   

 

USVOJENI PROGRAMI I IZVJEŠTAJI O RADU

 

Vijeće ministara BiH usvojilo pojedinačne programe rada Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje  i Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Istovremeno su usvojeni pojedinačni izvještaji o radu za prošlu godinu Ministarstva finansija i trezora, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Vijeća za državnu pomoć, Fonda za povratak, Instituta za intelektualno vlasništvo, Službe za zajedničke poslove institucija BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje te Godišnji izvještaj Regulatorne agencije za komunikacije, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo