Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 15:24 |

Goražde - Uskoro nastavak projekta deminiranja lokaliteta Nekopi

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4.aprila (FENA) - Radovi na deminiranju lokaliteta Nekopi započeti tokom prošle godine u goraždanskoj Mjesnoj zajednici Ilovača, uskoro će biti nastavljeni - potvrdila je Feni pomoćnica gradonačelnika za Civilnu zaštitu Samira Drakovac.

Po njenim riječima, sredstva za realizaciju ovog projekta deminiranja osigurala je britanska nevladina organizacija MAG, dok je Ambasada SAD u BiH kao sufinansijer, izvršila i odabir izvođača radova.

„Riječ je o dva miliona kvadratnih kilometara površine, a radovi na deminiranju počeli su krajem augusta prošle godine. Radovi su obustavljeni zbog vremenskkih prilika i njihov nastavak očekujemo ovih dana. Riječ je o specifičnom području, s obzirom da u tom dijelu imamo povratnike Bošnjake i Srbe, koji žive od poljoprivrede i branja šumskih plodova, tako da je bilo neophodno izvršiti čišćenje područja“-  kazala je Drakovac dodajući da bi deminiranje na ovom lokalitetu trebalo biti završeno polovinom 2019. godine.

Drakovac je podsjetila da je usvojena nova državna Strategija, koja bi konačno probleme tzv. sumnjivih površina trebala riješiti do 2025. godine, te da je utvrđen novi pristup deminiranju, lokalne zajednice na osnovu donatorskih sredstava moraju se osloniti državne planove i programe.

„Na području Goražda, iz perioda 1992.-1995. godina oko 10 posto teritorije, ostalo je pod minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima, a do danas je očišćeno svega 3 posto. Ohrabrujuće je da bez obzira na znatno prisustvo NUS-a i zaostalih mina, na svu sreću ljudskih žrtava do sada nije bilo. To prvenstveno govori o činjenici da su građani svjesni opasnosti i da se pridržavaju upustava, na lokalitetima gdje je to jasno naznačeno“ - kazala je Drakovac.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta