Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 16:14 |

Ombudsmeni BiH – Osigurati zakonsku zaštitu novinara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur ukazuju na važnost izmjene krivičnog zakonodavstva kako bi se osigurala zakonska zaštita novinara, posebno imajući u vidu važnu društvenu funkciju koju oni obnašaju.

U saopćenju ombudsmena BiH se navodi da kroz svoj rad, novinari aktualiziraju pitanja i probleme s kojima se suočava jedno društvo, doprinose otvaranju debate i kreiraju mogućnosti da svi akteri izraze svoj stav o čemu upoznaju javnost, doprinoseći nivou demokratičnosti i izgradnji društva koje toleriše i prihvaća druge stavove i uvjerenja, te teži ka punoj ravnopravnosti svih pojedinaca i grupa.

- I ovom prilikom ombudsmeni pozivaju na dosljedno poštivanje preporuka iz „Specijalnog izvještaja o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u BiH“, a u svakom konkretnom slučaju napada na novinare zahtijevaju hitnu reakciju nadležnih institucija, te izražavaju spremnost da reaguju u skladu sa svojim mandatom – navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vijeće Europe izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Godišnjica smrti srbijanske novinarke Vujasinović: Poslije 30 godina uzrok smrti se i dalje ne zna

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta