Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 14:55 |

Lukač: Izmjene zakona o javnom redu i miru u RS štite, a ne ugrožavaju novinare

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 4.aprila (FENA) -Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač potvrdio je danas da u konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru može doći do određenih izmjena, te da one ne ugrožavaju rad medija, već, kako kažu, štite.

Napomenuo je će se parlament sada izjašnjavati tek o nacrtu tog zakona i da ostaje da se vidi kada će biti parlamentrana rasprava.

Lukač precizira da se izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru, u kojima je i član zakona koji predviđa da “onaj ko ometa služene osobe, predstavnike državnih institucija u njihovom radu”, ne odnosi samo na policajce, već i, primjera radi i novinare.

-To nije član koji predviđa samo policijskog službenika, već i sve druge, pa i novinare i predstavnike medija. Ako ih neko ometa dok rade svoj posao, može za to da odgovara - naveo je.

Kaže da takva rješenja imaju i neke druge zemlje.

-Smatramo da niko nema pravo da ometa državne predstavnike da rade svoj posao neometano, ali to nikako nije udar na medije – istakao je Lukač i pdosjetio da su i mediji imali inicijative da se njihov rad zakonski osigura.

Dodaje da stav iz zakona predviđa spriječavanje nekoga da ometa rad novinara, a ne smao policajaca ili nekih drugih državnih službenika.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana