Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 15:21 |

Besplatni mamografski pregledi u deset zdravstvenih ustanova u ZDK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Privatna zdravstvena ustanova - Poliklinika "Dr.Strika" u Zenici deseta je zdravstvena ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu koja se priključila projektu besplatnih mamografskih pregleda za žene s područja tog kantona.

- Za besplatan mamografski pregled u toj ustanovi mogu se prijaviti Zeničanke i sve stanovnice ZDK starosti 50 do 69 godina, s ovjerenom zdravstvenom knjižicom. Prijave se obavljaju lično, na adresi Poliklinike, Bistua Nuova 3 ili telefonom 032 - 970-444 - saopćeno je.

Projekt realizira Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona u suradnji s Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i partnerskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama. Osim u toj poliklinici, pregledi se mogu obaviti u još devet ustanova u Zenici, Maglaju, Tešnju, Žepču, Olovu, Kaknju i Zavidovićima.

Cilj javnozdravstvene kampanje jeste doći do što većeg broja žena i potaknuti ih da se odazovu na pregled, te ih motivirati i da aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju zdravlja. Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti.

Mamografija je najdjelotvornija, neinvazivna, rentgenska metoda pregleda dojki, a za pregled se koristi specijalno projektovan rentgenski aparat (mamograf). Preporučuje se kao metoda ranog otkrivanja, njome se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Redovna primjena mamografije dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 30 posto među ženama u dobi od 50 do 69 godina.

Najveća prednost mamografije nad drugim metodama jest detekcija patoloških mikrokalcifikata. To su sitne nakupine kalcija koje uz određene uvjete mogu biti jedini znak raka u dojci i koji se vide isključivo mamografski.

(FENA) E. F.

INZ

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

INZ povodom Svjetskog dana hrane - Vodu tretirati kao da nam život i hrana ovise o tome

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'