Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 14:41 |

Dan armije RBiH bit će obilježen na području BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. aprila (FENA) – Odbor za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 1995. godina utvrdio je program obilježavanja 15. aprila Dana armije RBiH na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.  

Kako je Feni kazao predsjednik Odbora, premijer BPK Goražde Emir Oković, jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH bit će obilježen prigodnim sadržajima.

-Program obilježavanja započet će u srijedu 10. aprila, Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova. Tim povodom održat će se turniri u fudbalu, rukometu i odbojci za učenike osnovnih škola sa područja BPK i pripadnike Oružanih snaga. Na ovom lokalitetu planiran je i taktičko-tehnički zbor MTS-a i pokazna vježba, kao i postrojavanje pripadnika 3. Pješadijskog bataljona i učesnika turnira uz prigodna obraćanja, dodjelu diploma i čitanje literarnih radova. Takođe, predviđen je i prijem zvaničnika iz civilnih organa vlasti i predstavnika boračkih udruženja BPK Goražde - pojasnio je Oković.

Centralna manifestacija obilježavanja 27. godišnjice Armije RBiH bit će održana u ponedjeljak, 15. aprila na centralnom spomen-obilježju "Goražde grad heroj, svojim braniocima“ uz polaganje cvijeća te obraćanja boraca, zvaničnika i gostiju. Počast poginulim braniocima bit će odata i polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju u Kolijevkama.

- Glavni nosioci svih aktivnosti su pripadnici 3. Pješadijskog bataljona 4. Pješadijske brigade OS BiH koji uz ostalo daju svoj doprinos i kroz uređenje spomen-obilježja. Tradicija obilježavanja ovog datuma u Goraždu, gradu heroju, njeguje se oduvijek jer godišnjica formiranja Armije RBiH predstavlja svijetlu stranu naše novije historije. Obilježavanje ovog datuma u BPK je i svojevrsni uvod u majske 'Dane otpora – kazao je premijer BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana