Regija     | 04.04.2019. 14:54 |

Region zapečatio dogovor - Od 2021. bez rominga na zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO 4. aprila (FENA) – Ministri sa zapadnog Balkana zaduženi za digitalnu agendu potpisali su sporazum kojim se predviđa da će u 2021. godini zapadni Balkan biti region bez rominga, što otvara put za smanjivanje cijena rominga između ekonomija zapadnog Balkana i Evropske unije (EU).

- Dogovor je krajnji cilj. Današnje potpisivanje regionalnog sporazuma o romingu je korak kojim se mijenjaju stvari u regionu. Usred svog skepticizma možemo glasno reći: Evropa daje rezultate - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu nakon potpisivanja novog regionalnog sporazuma o romingu na drugom Digitalnom samitu zapadnog Balkana danas u Beogradu.

Po njenim riječima, ovo je sporazum koji označava novo doba za cijeli region. Zapadni Balkan je pokazao da zajedno, kroz regionalnu saradnju, može i hoće postići presudne i opipljive rezultate, konkretnu korist za naše građane – dodala je ona.

Navela je da uspješna primjena ovog sporazuma ne leži samo u dodatnom smanjenju cijena rominga i njegovom ukidanju (2021.) u regionu zapadnog Balkana, te pokretanju procesa smanjivanja cijena rominga između zapadnog Balkana i Evropske unije, već u korektnom i jednakom postupanju prema građanima našeg regiona. 

S ekonomskog stanovišta to je velika stvar za region, njim se privrednici povezuju brže i jeftinije, njim se privlače turisti. Njim se dodatno naglašava poruka da Evropa daje rezultate – smatra Bregu.

Kaže da su potpisivanjem regionalnog sporazuma o romingu vlade regiona poslale jasnu poruku posvećenosti evropskim vrijednostima i spremnosti da ih uvedu na putu integracije u Evropsku uniju.

- Nama u Vijeću za regionalnu saradnju je čast što smo bili ti koji su omogućili cijeli proces, ali smo isto tako svjesni da je ovo samo početak. Pred nama je još mnogo posla, sljedeći korak je sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe, arhitekte i inžinjere koji se treba potpisati u julu ove godine na samitu u Poznanju. Posvećeni smo ovome, posvećeni smo regionalnoj saradnji koja je prava pokretačka snaga promjena na zapadnom Balkanu – istaknula je Bregu.

U prvoj fazi primjene regionalnog sporazuma o romingu cijene prenosa podataka, kao i cijene poziva i poruka će biti dodatno snižene za 25 do 30 posto, dok će se sistemom „rominga kao kod kuće“ osigurati ukidanje cijena rominga od jula 2021. godine u cijelom regionu.

Evropskoj uniji je za ovo trebalo deset godina, a zapadnom Balkanu tri godine, uz pomoć i podršku EU. Na osnovu evropske prakse, sistem „rominga kao kod kuće“ će u značajnoj mjeri podstaći potražnju za uslugama rominga, kao i razvoj međunarodnog tržišta rominga na zapadnom Balkanu – saopćeno je iz RCC-a. 

Digitalni samit zapadnog Balkana u Beogradu otvorila je generalna sekretarka Bregu zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i evropskom komesarkom zaduženom za digitalnu ekonomiju i društvo Mariyom Gabriel.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu vodila je i ministarski panel koji je održan nakon otvaranja Digitalnog samita, a na kome su učestvovali državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, ministar za ekonomski razvoj Kosova Valdrin Lluka, ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, ministar za informaciono društvo i upravu Republike Sjeverne Makedonije Damjan Mančevski, zamjenica ministra za infrastrukturu i energetiku Albanije Dorina Çinari i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić.

Učesnici su još jednom naglasili potrebu i spremnost za jačanje regionalne saradnje u digitalnoj transformaciji zapadnog Balkana, istakli najnovija dostignuća u digitalnoj oblasti, utvrdili prioritete za narednu godinu, te izrazili spremnost da iskoriste raspoložive mogućnosti za zajedničke aktivnosti i razmjenu iskustava.

Drugi Digitalni samit zapadnog Balkana, koji se održava u Beogradu, okuplja učesnike iz vlada, međunarodnih institucija, privrednih subjekata, organizacija koje djeluju na nivou zajednice, akademske zajednice, kao i pojedince iz regiona i Evrope koji će razgovarati i predložiti inovativne pristupe u politici, prikazati najsavremenije tehnologije, razmijeniti ideje i otkriti najnovije digitalne trendove, a digitalnu saradnju na zapadnom Balkana dodatno unaprijediti.

Samit, čiji je domaćin Vlada Srbije, zajednički su organzovali Vijeće za regionalnu saradnju, kabinet predsjednice Vlade Ane Brnabić, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Generalni sekretarijat Vlade Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Privredna komora Srbije.

Digitalni samiti zapadnog Balkana predstavljaju rezultat koji je dogovoren u oblasti digitalizacije kao dijela Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor zapadnog Balkana, čime se, na najvišem političkom nivou, pokazuje snažna opredjeljenost regiona digitalnoj integraciji. Prvi u nizu digitalnih samita zapadnog Balkana održan je prošle godine u Skoplju, Beograd je organizator njegovog drugog izdanja, dok će treći samit biti održan u Tirani – saopćeno je iz RCC-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo