Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 13:53 |

TI BiH: Nacrt zakona o javnom redu i miru vodi u ozakonjenje represije

FENA Saopćenje

BANJA LUKA; 4.aprila (FENA) - Vlada Republike Srpske je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđa „neovlašćeno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti“, saopćeno je danas iz Transparency International u BiH (TI BiH).

Nacrt je, kako dodaju, pripremilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS (MUP RS), a njegova objava izazvala je kritike u novinarskoj zajednici, kao i u dobrom dijelu javnosti koja smatra da se na taj način sužavaju građanske slobode.

Transparency International u BiH u komentaru koji je dostavio MUP-u RS poziva ministarstvo da povuče sporni Nacrt na doradu, "jer predloženo rješenje je nedovoljno određeno, moglo bi izazvati nejasnoće pri primjeni, i predstavljati povod za primjenu represivnih mjera. MUP RS u svom prijedlogu ne precizira tačno šta predstavlja ometanje službene osobe dok vrši službene dužnosti, a istovremeno se za neovlašćeno fotografisanje kojima se ometa službena osoba predviđa i kazna zatvora".


Mišljenja su da ne postoji obrazloženje kojim se može opravdati propisivanje prekršaja za fotografisanje ili snimanje službenih osoba, bez obzira što se to pokušava predstaviti kao zaštita službene osobe dok vrši svoje dužnosti.

-Neodređena zakonska odredba, koja propisuje uz to kaznu zatvora, put je ka ozakonjenju represije - tvrde iz TI BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo