Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 13:33 |

Obilježen Dan/Mjesec medija u BiH - April mjesec pojave masovnih medija u BiH

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Dan/Mjesec medija u Bosni i Hercegovini obilježen je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (FPN) programom koji su pripremili studenti pete godine odsjeka komunikologija.

Kako je kazala profesorica na Fakultetu političkih nauka Fahira Fejzić Čengić, april je mjesec pojave masovnih medija u Bosni i Hercegovini, a studenti su kroz program prošli kroz historiju masovnih medija u BiH.    

- Prvi printani ili štampani mediji u BiH su se pojavili prije nekih 150 godina. Imali smo dnevne i sedmične novine, potom su se pojavili radio i televizijski i na kraju internet mediji. Zanimljivo je da se sve dešavalo u aprilu, a tu pojavu bih objasnila dolaskom proljeća kada se sve razvija i širi, pa se to odrazilo i na medije - kazala je Fejzić Čengić. 

Vjeruje da BiH ima zaista bogatu historiju komuniciranja i medija. U Sarajevu ona je započela  1866. godine pojavom Sopronove štamparije koja je specifična po tome što je nosila slog za četiri pisma. 

- To je bio velik iskorak u historiji komuniciranja u BiH. Sopronova štamparija je štampala mnogo toga, od ranih bh. pasoša, dokumenata i kalendara, ali i novine. U to vrijeme bila je veoma skupa, ali donijela je ogroman zanos i energiju - kazala je Fejzić Čengić. 

Osvrnula se i na trenutno stanje u bh. medijima, odnosno evidentno ignorisanje novinarskog rada kada je u pitanju pravosuđe, ali i druge visoke institucije BiH. 

- To je istinski trenutak pada bh. komunikacijskog bića. Odgovornost je podijeljena, ali mislim da je na novinarima najmanji dio odgovornosti. Novinari posao rade profesionalno i znaju šta je njihova odgovornost. Novinarima treba pružiti prostor da rade svoj posao najbolje što znaju. Napadi na novinare diljem svijeta su zastrašujuća pojava i pokazuju nemoć onih koji bi trebali da rade svoj posao na drugačiji način, a ne da, kada nemaju izbora, napadaju ljude - zaključila je profesorica. 

FPN ove godine uvodi nagradu za najbolje istraživačke priče ili teme "Nino Ćatić", a prva dobitnica je Envera Muminović, studentica pete godine komunikologije koja je u svom radu pisala o temi genocida u Srebrenici i o načinu na koji su u tom periodu izvještavali srbijanski, hrvatski i bh. mediji. 

- Nino Ćatić je svoj život dao za ovu profesiju tokom genocida u Srebrenici i mi želimo da se to ne zaboravi. Fakultet je osnovao ovu nagradu, ja sam ove godine dobitnica, nadam se prva od mnogih -  izjavila je Muminović. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta