Svijet     | 04.04.2019. 10:55 |

Stoltenberg pozdravio transatlanske veze

FENA Internet

WASHINGTON,  4. aprila (FEBA) - Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg izazvao je ovacije i naišao je na srdačnu dobrodošlicu u Washingtonu, gdje je hvalio transatlansko parnerstvo u prvom govoru jednog čelnika vojne alijanse u američkom Kongresu u istoriji.

Stoltenberg je priznao da postoje razlike među članicma, uključujući i one oko trgovine, iranskog nuklearnog sporazuma i klimatskog sporazuma, ali je insistirao da ta alijansa mora prevazići razlike iz prošlosti i zadržati pažnju nad zajedničkom odbranom. 

Udovoljavajući američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Stoltenberg je tražio od članica Alijanse da povise ulaganja u odbranu. 

On je održao govor nekoliko sati prije nego što bi NATO trebao započeti dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova u Washingtonu kako bi obilježio 70. godišnjicu Alijanse, koja s početnih 12 sad ima 29 članica.

Američki predsjednik optužuje članice Alijanse da iskorištavaju Washington, tvrdeći da se one oslanjaju na američku supersilu u njihovoj zaštiti, istovremeno odbijajući da ispune ciljnu cifru od ulaganja dva posto BDP-a u odbranu. Samo sedam od 29 članica ispunilo je tu cifru.

- NATO je snažna alijansa. Da bi, međutim, ostao snažan, NATO mora biti poštena alijansa - izjavio je  Stoltenberg.

- Saveznici moraju ulagati više u odbranu. Predsjednik Trump uputio je jasnu poruku. I njegova poruka ima snažan odjek - kazao je čelnik NATO-a.

Evropski saveznici i Kanada zajednički su povećali budžet za 41 milijardu dolara tokom protekle dvije godine, i ta cifra će dostići 100 milijardi dolara do kraj ove godine, naveo je on.

Čelnik NATO-a u svom govoru dotako se i Rusije, rekavši da će, i čak u slučaju da se dijalog s Moskvom poboljša, to biti "teški odnosi". On je branio američko povlačenje iz Sporazuma o nuklernim snagama srednjeg dometa (INF), rekavši da ga je Moskva prekršila.  

- Ja još pozivam Rusiju da poštuje sporazum INF - kazao je.

- Mi ne želimo novu utrku u naoružanju - poručio je Stoltenberg i dodao da nema novih američkih projektila razmještenih u Evropi i da NATO "nema namjeru razmjestiti nuklearne projektile u Evropi".

Stoltenberg je kazao da NATO ostaje otvoren za dodatno širenje, iako Rusija smatra sve veće širenje zapadnog vojnog saveza, posebno među njenim susjedima, kao prijetnju. 

Najglasniji i najduži aplauz Stoltenberg je dobio kada je pohvalio američku ulogu u alijansi.

- Amerika je kičma naše alijanse - izjavio je Stoltenberg i dodao da i Washington ima ima koristi od NATO-a.

- Kroz NATO, Sjedinjene Države imaju više prijatelja i saveznika od bilo koje druge sile. Dobro je imati prijatelje - kazao je.

Pored Rusije, ministri vanjskih poslov raspravljat će o situaciji u Afganistanu, gdje su  NATO snage razmještene od 2001.

Namjera članice NATO-a Turske da u ovoj godini nabavi napredni ruski sistem protuzračne odbrane S-400 izazvala je zabrinutost u Washingtonu, čiji zvaničnici upozoravaju da bi takav turski potez mogao dovesti do uvođenja sankcija Ankari. 

Ministarski sastanak simbolično će biti otvoren u srijedu navečer po lokalnom vremenu u istoj prostoriji u Washingtonu u kojoj je 12 zemalja potpisalo prvobitni osnivački dokument Sjevernoatlanske ugovorne organizacije, prenosi dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Stoltenberg 'duboko tužan i uznemiren' smrću Navaljnog, traži od Rusije da pruži odgovore

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo