Magazin     | 04.04.2019. 08:17 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 4. travnja (FENA) - 

- 1284. Umro kralj Kastilje Alfonso X Mudri, utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj znanosti i zanatstva, pobornik vjerske tolerancije. Tijekom vladavine Kastiljom i Leonom od 1252. do smrti dvor u Toledu je pretvorio u centar učenosti i utočište za mnoge Jevreje, Mavare i kršćanske skolastičare.

- 1617. Umro John Napier, škotski matematičar, koji je pronašao i sastavio logaritamske tablice i dao uputstvo o njihovom sastavljanju.

- 1765. Umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski znanstvenik, pjesnik i akademik, enciklopedista svjetskog glasa. Bavio se i fizikom, kemijom, geografijom i astronomijom i znatno doprinio razvoju tih znanosti. Autor je prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta, koji i danas nosi njegovo ime.

- 1825. Rođen znanstvenik i filolog Đura Daničić. Podržavao je Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. U Zagrebu je 1880. pokrenuo izradu Rječnika hrvatskog ili srpskog jezika.

- 1949. Ministri vanjskih poslova SAD-a i 11 zapadnoeuropskih zemalja potpisali su u Washingtonu Sjevernoatlantski pakt - NATO, vojni ugovor kojim je stvorena snažna vojnopolitička formacija zapadnih saveznika.

- 1968. U Memphisu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, ubijen Martin Luther King, borac za građanska prava i mir. U borbi za ravnopravnost crnaca u SAD-u služio se Gandhijevim metodama nenasilja i građanske neposlušnosti.

- 1969. U Houstonu, u američkoj državi Teksas, izvršena je prva operacija ugrađivanja vještačkog srca u ljudski organizam. Prvi pacijent s ugrađenim vještačkim srcem živio je četiri dana.

- 1983. Umrla Gloria Swanson, američka kazališna i filmska glumica, zvijezda nijemog i zvučnog filma ("Bulevar sumraka", "Kraljica Keli", "Zaza", "Muško i žensko").

- 2006. U Kuvajtu prvi put u povijesti te zemlje žene izišle na izbore, nepunu godinu od kada su izmjenama izbornog zakona dobile pravo glasa i pravo učešća na izborima.

- 2012. Predsjednik Srbije Boris Tadić podnio ostavku devet mjeseci prije isteka mandata, nakon čega su raspisani predsjednički izbori istovremeno s parlamentarnim i lokalnim za 6. svibnja.

- 2013. Umro Roger Ebert, američki filmski kritičar i scenarista, prvi filmski kritičar koji je dobio Pulitzerovu nagradu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'