Bosna i Hercegovina     | 03.04.2019. 15:33 |

Do 2025. BiH bi trebala biti očišćena od mina (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 3. travnja (FENA) - Godišnja analiza protuminskih akcija Oružanih snaga BiH za 2018. godinu prezentirana je u srijedu na deminerskom radilištu 'Koridor 5-c Mostar jug, Buna - 4 i 5', u organizaciji Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH.

Predstavljeni su postignuti rezultati u procesu protuminskih akcija u protekloj godini, a prisutni su imali priliku vidjeti korištenje drona u novoj metodi izviđanja minsko-sumnjivih terena, kao i prikaz opreme koju koriste deminerske jedinice Oružanih snaga BiH.

Zamjenik načelnika zajedničkog stožera za operacije Oružanih snaga BiH, general bojnik Ivica Jerkić u izjavi za novinare kazao je kako je ova aktivnost prilika da Oružane snage prezentiraju svoje aktivnosti, podsjetivši kako je deminiranje jedna od pet najvažnijih zadaća definiranih Zakonom o obrani BiH.

- Dva posto teritorija BiH još uvijek je zagađeno minama, a nova strategija deminiranja kaže da bi taj posao trebali završiti do 2025. godine. Da bi se to dogodilo svi zajedno moramo raditi - kazao je Jerkić.

Događaju je prisustvovao i voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je kazao kako je BiH zemlja koja još uvijek ima najveći broj zaostalih mina, ali kako se radi na tome da do 2025. ona bude potpuno očišćena.

- Početkom ove godine usvojena je nova Strategija za deminiranje 2018.-2025. i zadovoljstvo mi je da će Europska unija sa svoje strane pružiti potporu realizaciji ovih aktivnosti sa sredstvima od 10 milijuna eura - kazao je Wigemark.

Istaknuo je kako ovakve aktivnosti, prije svega, daju doprinos unapređenju sigurnosti građana, ali se istovremeno utire put budućim značajnim infrastrukturnim projektima kao što je koridor 5-c.

Analizi protuminskih akcija nazočili su i predstavnici Ministarstva obrane BiH, Oružanih snaga BiH, civilnih struktura vlasti u BiH, vojno-diplomatski predstavnici u BiH i predstavnici deminerskih tvrtki.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2796

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14-1lzqxavSlfObnBbHWUr9isUP7sPCse?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Održana godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom u MO i OS BiH

Eichhorst: Nastavljamo raditi i podržavati BiH na njenom evropskom putu

Gradsko područje Mostara proglašeno slobodnim od mina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo