Ekonomija     | 03.04.2019. 14:07 |

Značajan medijski doprinos Godišnjem sastanku i poslovnom forumu EBRD-a (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Bosna i Hercegovina je zemlja domaćin 28. Godišnjeg sastanka Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji će se održati od 7. do 9. maja 2019. godine u Sarajevu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je potpisao Protokol o medijskom partnerstvu s predstavnicima više medijskih kuća, među kojima je i Federalna novinska agencija (FENA).

Šarović je zahvalio što su prihvatili da budu partneri ovog važnog događaja za cijelu BiH, ocijenivši da je ovo jedan od najvećih događaja koji je organiziran posljednjih godina u našoj zemlji.

- Sigurno je najveći u zadnjih 20 godina po svom značaju, obimu, broju učesnika i zbog toga smo se i odlučili da pozovemo i vas da nam se pridružite, jer bez vas ovaj događaj ne može da ima toliki značaj koji treba da ima za BiH - kazao je Šarović.

Podsjetio je da se radi o Godišnjoj skupštini, samitu Evropske banke za obnovu i razvoj, koja se svake godine ili svake druge godine održava u drugoj zemlji.

Ministar Šarović je kazao da će biti prisutno 68 dioničara, odnosno zemalja koje čine strukturu Evropske banke za obnovu i razvoj, te da će sve te zemlje predstavljati ministri finansija ili ekonomija, odnosno guverneri iz tih zemalja za Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Naveo je da će, pored guvernera, biti prisutno i više od 2.000, možda i 2.500 poslovnih ljudi iz cijelog svijeta.   

- To će biti jedan događaj bez presedana u Sarajevu i u BiH, jer se očekuje da pored skupštine guvernera bude i još 16 različitih povezanih događaja. Uz skupštinu guvernera, BiH će imati priliku da se predstavi na svom danu, odnosno predstavljanju zemlje domaćina kako je to uvijek na ovim konferencijama - napomenuo je ministar Šarović.

Najavio je da će na ovom samitu prvi put biti upriličen i susret ili konferencija lidera zapadnog Balkana, dodajući da će to biti vrlo značajna prilika i dat će svoj dodatni značaj skupštini EBRD-a.

Po njegovim riječima, ovo će biti i prilika za susret najvećih svjetskih donatora na svojoj godišnjoj skupštini, koji će se okupiti u Sarajevu i prezentirati svoj plan za 2019. godinu.

- Bosna i Hercegovina očekuje da na ovoj skupštini potpiše ugovore s Evropskom bankom za obnovu i razvoj u vrijednosti  220 miliona eura, koji su već pripremljeni. Oni se, prije svega, odnose na razvoj infrastrukture, odnosno Koridor 5-C. Ali, mi očekujemo da ovaj samit značajno utiče na povećanje udjela BiH u aranžmanima s Evropskom bankom. To povećanje, po našim procjenama, u narednih godinama iznosit će 50 posto - naveo je Šarović.

Dodao je da, imajući u vidu da smo do sada 'povlačili' godišnje 200 miliona eura, „očekujemo u 2019. godini i narednim godinama najmanje 300 miliona eura“.

Ministar Šarović je istaknuo da je ovo velika šansa za BiH i da je „ovo  jedna posebna prilika za nas da napravimo otklon od one percepcije BiH kakvu inače imamo i u regionu i u svijetu“.

- Mislim da ćete i vi biti ti koji će pomoći da tu šansu iskoristimo. Ova skupština EBRD-a pomoći će Bosni i Hercegovini uopšte u povećanju njene konkurentnosti, posebno kada je u pitanju jedan opšti imidž zemlje pogodne za investicije. Ključna poruka sa ovog samita treba da bude stabilan region, stabilan prostor zapadnog Balkana, koji će omogućiti veće i dugoročnije i izdašnije investicije u Bosnu i Hercegovinu - poručio je Šarović.

Svi mi ćemo, kazao je on, dati svoj doprinos u ostvarenju jednog tako važnog cilja za cijelu našu zemlju.

- Hvala vam na tome što ste prepoznali ovaj značajan trenutak i što ćemo svi zajedno biti dio jednog velikog događaja. Uvjeren sam da možemo da pokažemo da smo sposobni i spremni i da znamo da organizujemo ovako velike događaje kao što će biti predstojeća 28. skupština Evropske banke za obnovu i razvoj - naveo je ministar Šarović.

Direktorica agencije Via Media Vesna Beganović je kazala da će BiH imati svoj štand koji će biti u neposrednoj blizini pres-centra.

- Očekujemo više od 250 internacionalnih i regionalnih medija koji će biti prisutni. Očekujemo uživo prenos na BBC-u - navela je Beganović.  

Pogledajte http://fena.ba/video/2792

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XcAduMk-PTMXUrY1_ytWUMMtqYxlhyB4?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH o infrasturkturnim projektima i reformskim procesima

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana