Bosna i Hercegovina     | 03.04.2019. 14:11 |

Završna konferencija o jačanju internacionalizacije u visokom obrazovanju

FENA Saopćenje

BRČKO, 3. travnja (FENA) - Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Brčkom u srijedu je počela dvodnevna završna konferencija međunarodnog projekta "Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH", koji je tijekom tri godine realiziran na osam javnih sveučilišta u BiH.

Rezultati koji su ostvareni na tom projektu, financiranom iz programa Erasmus plus, jesu analiza stanja internacionalizacije i priznavanja kvalifikacija u javnom visokom obrazovanju, izrada strategije za internacionalizaciju i modela za priznavanje kvalifikacija i njegovo usvajanje na sveučilištima, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Srđan Lalić izrazio je nadu da će završetak konferencije biti pozitivan na korist svih državnih sveučilišta u BiH.

- Konkretno za naš fakultet, a vjerujem i za sve ostale fakultete koji egzistiraju na prostoru BiH, u interesu je razvoj studijskih programa. Povezivanje našeg fakulteta s drugim prestižnim fakultetima iz EU-a i kreiranje modernih studijskih programa na zadovoljstvo je naših budućih studenata, a vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti biti i svjedoci gdje će se na fakultetu izvoditi jedan studijski program na engleskom jeziku - poručio je Lalić.

Konferenciji je nazočio i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je naglasio da je Distrikt zainteresiran za unaprjeđenje kvalitete visokog obrazovanja.

- Svjesni smo da ozbiljnog napretka ne može biti bez uključivanja akademske zajednice i potpore iz tog segmenta. Mi želimo u perspektivi graditi i svoje vlastito javno sveučilište, ali dok se to ne dogodi zainteresirani smo za suradnju sa svim sveučilištima koja postoje i egzistiraju na ovom području te razgovaramo o unaprjeđenju kvalitete nastave, naročito o uvođenju novih studijskih programa koji će pratiti suvremene trendove - kazao je Milić.

Predstojnik Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senad Osmanović je ocijenio kako nazočnost velikog broja izaslanstava iz Europske unije i država okruženja potvrđuje činjenicu kvalitete Ekonomskog fakulteta, ali i činjenicu opredijeljenosti Vlade Brčko distrikta BiH za osnivanje javnog sveučilišta.

- Napomenut ću da je ove godine u proračunu izdvojeno 30.000 konvertibilnih maraka za izradu elaborata. Također, prepreke koje su bile u radu postojećih visokoškolskih ustanova na ovom području otklonjene su tako da smo uspjeli stvoriti ozračje za širenje i razvijanje visokog obrazovanja. Imamo geografski položaj i imamo politički položaj za ostvarenje značajnih rezultata - ustvrdio je Osmanović.

Koordinator projekta "Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH" Geert de Lepeleer podsjetio je kako je razvijen i model priznavanja diplome za ljude koji dolaze na kratki ili dulji boravak u inozemstvo koji je potpuno u skladu s Lisabonskom konvencijom o priznavanjima diploma i koji je usvojen na razini svih sveučilišta i ministarstava u BiH.

Pored predstavnika Brčko distrikta BiH, dvodnevnoj konferenciji nazoče i predstavnici izaslanstva Europske unije u BiH te predstavnici projekta, bh. sveučilišta i privatnih visokoškolskih ustanova.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta