Bosna i Hercegovina     | 03.04.2019. 14:00 |

Počela izgradnja objekta sa 20 stambenih jedinica u općini Kakanj

FENA Vehid Begunić

KAKANJ. 3. aprila (FENA) - U okviru Regionalnog stambenog programa, koji se u Bosni i Hercegovini provodi putem Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, danas su u općini Kakanj počeli radovi na izgradnji objekta sa 20 stambenih jedinica namjenjenih za smještaj socijalno ugroženih porodica, izbjeglica i raseljenih osoba.

Početak radova na izgradnji višestambenog objekta ozvaničili su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, koji su danas potpisali i Sporazum o saradnji na provođenju Potprojekta BiH3 u Općini Kakanj.

Ukupna vrijednost projekta iznosi skoro 900.000,00 KM, a rok za izgradnju je 10 mjeseci.

Kontribucija općine Kakanj podrazumjeva dodjelu zemljišta za izgradnju višestambenog objekta,  izdavanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole, potom troškove tehničkog prijema i izdavanja upotrebne dozvole i druge potrebne dokumentacije, kao i osiguranje sredstava za kompletnu infrastrukturu koja podrazumjeva priključak na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

- Nama je danas u Kaknju najvažnije da će izgradnjom ovog objekta biti stambeno zbrinuto 20 socijalno ugroženih porodica. Ova zgrada kao i drugi stambeni objekti koje Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementira u okviru Državnog projekta stambenog zbrivanjanja – RSP, namjenjena je socijalno ugroženim porodicima, izbjeglicama i raseljenim osobama, koje još uvijek nemaju osiguran smještaj, niti obnovljen dom. Nažalost, i nakon dvije i po decenije, radi nezainteresiranosti brojnih institucija, u našoj zemlji se radi na rješavanju ovog pitanja. Činjenica jeste da je Ministarstvo u saradnji s lokalnim zajednicama te podršku međunarodnih partnera, dosta uradilo projekata te time opravdalo svoju ulogu. To potvrđuje i naše stalno prisustvo u povratničkim zajednicama, gdje jedino možemo sagledati stvarne potrebe povratnika i razumijeti njihove prioritete. Uradili smo dosta na rješevanju stambenog pitanja, ali potrebe još postoje - kazao je ministar Ramić.

Glavni donator programa je Evropska unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske itd. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata na području Federacije BiH povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

U okviru Regionalnog stambenog programa na području Federacije Bosne i Hercegovine provode se četiri potprojekta,BiH1, BiH2, BiH3 i BiH4, u sklopu kojih je do sada izgrađeno 390 kuća, individualnih stambenih jedinica, i sedam višestambenih objekata. U toku je izgradnja tri stambene zgrade u gradovima Tuzla i Goražde, te općini Jajce. 

- U ovoj godini radit ćemo na osiguranju stambenog rješenja za 313 socijalno ugroženih porodica, izbjeglica i raseljenih osoba. Tako je u okviru prva tri potprojekta planirana obnova i izgradnja 183 stambene jedinice u zgradama za socijalno stanovanje, dok će potprojektom BiH4 biti obuhvaćena izgradnja 130 individualnih stambenih jedinica. Procjenjena vrijednost potrebnih sredstava za izgradnju ovih stambenih jedinica u tekućoj godini iznosi skoro 11 miliona KM - dodao je Ramić.

Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo istako je da se snaga jedne općine, društva, države mjeri intenzitetom brige za ljude kojitrebaju pomoć.

- U tom smislu Općina Kakanj na veoma ozbiljan način pristupa konceptu razvoja socijalnog stanovanja.Takav naš ozbiljan pristup prepoznaju viši nivoi vlasti, tako da u Kaknju imamo priliku ozvaničiti početak izgradnje osme po redu  zgrade socijalnog stanovanja. Šest zgrada socijalnog stanovanja je već izgrađeno za socijalno ugrožene porodice Roma, izgradnja sedme zgrade je počela nedavno, a evo sada počinje i izgradnja osme zgrade koja će označiti širenje koncepta socijalnog stanovanja i na druge socijalno ugrožene porodice, te izbjeglice i raseljena lica. Hvala institucijama sa viših nivoa vlasti koje realiziraju ove projekte u partnerstvu s Općinom Kakanj - kazao je Šljivo. 

Naredne godine na području Federacije BiH u vrijednosti od 16,1 milion KM, potprojektima BiH5 i BiH6 Državnog programa stambenog zbrinjavanja planirana je izgradnja još 141 kuće te 255 stambenih jedinica u zgradama za socijalno stanovanje.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Općina Jajce objavila poziv za subvencioniranje prvog stambenog zbrinjavanja

Hurtić u Kaknju osudio napad na župnika

Predsjednica FBiH Lidija Bradara posjetila vlč. Žarka Vujicu u Kaknju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo