Bosna i Hercegovina     | 03.04.2019. 13:51 |

'Zeleni klub' zahvalio Predsjedništvu BiH na poduzetim aktivnostima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Odluka Republike Hrvatske da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor, nekoliko stotina metara od granice s BiH, ujedinila je sve političke snage BiH okupljene u Zeleni klub i svi su se usprotivili toj odluci Hrvatske.

Zeleni klub je pismom informirao članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine o poduzetim aktivnostima, te naveli da ih raduje činjenica da je Predsjedništvo BiH 22. marta ove godine na sjednici usvojilo zaključke kojima se, između ostalog, traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

- Liderstvo koje bi u rješavanju ovog problema preuzelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, značilo bi nadu da možemo ostvariti sinergijski efekat svih pojedinačnih aktera i aktivnosti koje poduzimaju, od lokalne zajednice, pa do državnog vrha - stoji u pismu Zelenog kluba.

Predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović, zastupnik u PD PSBiH, je izrazio zahvalnost Predsjedništvu BiH na konkretnom angažmanu po pitanju sprječavanja namjere da se nuklearni i radioaktivni otpad odlaže i skladišti u „našem dvorištu“.

Uime Zelenog kluba je zamolio Predsjedništvo BiH da iskoriste lični i politički kapacitet kako bi ujedinili sve raspoložive snage u zajedničkoj borbi za interese građana i BiH, te da u tom smislu, Zeleni klub stoji na raspolaganju za svaki vid saradnje i zajedničkih aktivnosti.

Podsjećaju da su na nedavno održanoj konferenciji pod nazivom „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ usvojili nekoliko zaključaka u kojima traže veći angažman bh. institucija.

Pored ostalog, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH predloženo je da se hitno izvrši izmjena i dopuna Odluke o formiranju Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom skladišta/odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore, Općina Dvor, Republika Hrvatska, radi izmjene članova posalnika/zastupnika i delegata kojima je istekao mandat, te da se poboljša operativnost i efikasnost ovog radnog tijela.

Zeleni klub čine grupe poslanika/zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i lokalnih skupština/vijeća.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Magazinović: Takmičimo se djelima, a ne riječima

Magazinović: Rezultat očiglednog i u Briselu prepoznatog napretka unutar zemlje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana