Najave     | 03.04.2019. 12:06 |

Umjetnički performans povodom 27. godišnjice Odreda policije 'Bosna'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova R BiH, Odred policije "Bosna", u petak, 5. aprila obilježit će 27. godišnjicu formiranja, a tim povodom u Domu policije bit će izveden performans u kojem će učestvovati umjetnici i umjetnice Sarajeva, a režiju i koncept potpisuje Dino Mustafić.

U video izjavama, najeminentniji građani i građanke prisjetit će se šta im je tokom opsade Sarajeva značila jedinica "Bosna" i kakva ih sjećanja vežu za taj period. Ranije tog dana, delegacije će posjetiti groblja i mezarja svog 81 poginulog saborca među kojima je i jedna žena.

- Željeli smo napraviti odmak od uobičajenih obilježavanja godišnjica i uz pomoć prijatelja, umjetnika i umjetnica našeg grada, potpomognuti audio-vizuelnom tehnologijom, predstaviti herojski put naše jedinice, dočarati duh i karakter odbrambenog rata, te moral i etiku kojom smo vodili borbu - istakao je predsjednik Organizacionog odbora Omer Osmanović.

Prema njegovim riječima bit će to performans koji će dotaći srca mnogih prisutnih podsjećajući ih na vrijeme u kojem su sarajevske "specijalce" poštovali svi građani i građanke Sarajeva koji su dijelili sa njima sudbinu u opkoljenom gradu, saopćili su organizatori.

Kao sastavni dio performansa, publika će vidjeti video izjave najeminentnijih građana među kojima su i član Predsjedništva Republike BiH 1992-1995. akademik prof. dr. Mirko Pejanović, pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike BiH 1992-1995. brigadni general Jovan Divjak, predsjednik Skupštine Republike BiH 1992-1995. Miro Lazović i pomoćnik ministra MUP Republike BiH 1992. Avdo Hebib.

O svojim utiscima i sjećanjima na Odred "Bosna" govorio je i nekadašnji kapiten košarkaške reprezentacije BiH sportista Samir Avdić, reprezentativac u sjedećoj odbojci, ali i predsjednik UDNRP "Zlatni Ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Ismet Godinjak, kao i direktor Vojne bolnice 1992-1995. Bakir Nakaš.

U programu učestvuju i glumci Izudin Bajrović i Aldin Omerović, muzičari Dino Šukalo, Eldin Huseinbegović, Mustafa Čizmić, te Gudački kvartet.

- Posebno nam je značajno što ćemo ovom godišnjicom i cjelokupnim programom okupiti sve one kojima je Bosna i Hercegovina u srcu, kako bismo se još jednom podsjetili na ratni put naše jedinice i odali počast našim palim drugovima - poručio je Osmanović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!