Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 15:55 |

U Goraždu otvaranje dvije džamije uz Dane vakufa u BiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. aprila (FENA) - Vakufska direkcija Sarajevo, Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Goražde u subotu, 6. aprila organiziraju svečano otvaranje džamije na Obarku i radno otvaranje džamije u Baćcima, Grad Goražde.

Kako ističu iz Medžlisa IZ Goražde, prisustvo programu najavili su i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt, generalni direktor Fonda Zekat, te gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Program je dio ovogodišnje manifestacije ''Dani vakufa u Bosni i Hercegovini''.

-Džemati Baćci i Obarak su dva gradska džemata u Goraždu, Gradu heroju u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini. Prvi je osnovan nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a drugi 1979. godine. U periodu od 1960. do 1979. godine u Goraždu se vjerski život muslimana vezao samo za džamiju Sinan-bega Sijerčića, budući da je druga gradska džamija, koja je bila vakuf Džafer-bega Sijerčića, zajedno sa zgradom Džafer-begove medrese, hanom i 27 vakufskih dućana, prvo u Drugom svjetskom ratu zapaljena, a potom od strane tadašnjih vlasti 1960. godine porušena i cjelokupan vakuf oduzet - podsjećaju iz Medžlisa IZ Goražde.

Napominju da su ova dva džemata osnovana na inicijativu džematlija koji su u okviru svojih mogućnosti izgradili mesdžide. U međuvremenu su potrebe džemata nadrasle postojeći kapacitet mesdžida, tako da su se džematlije, uz saglasnost i podršku nadležnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odlučili za izgradnju džamija. 

Džamije u džematima Baćci i Obarak izgrađene su na dva ulaza u grad Goražde, uz glavnu putnu komunikaciju, od strane Foče i strane Višegrada. Imaju i prepoznatljiv oblikovni izraz koji potencira razvoj kulturnog i duhovnog života ovih naselja i daje svoj doprinos urbanoj slici grada Goražda.

Imam džemata Baćci Dženan ef. Imaović kazao je Feni da, za razliku od džamije u naselju Obarak koja će otvoriti vrata vjernicima, radovi na objektu u Baćcima još uvijek traju.

-Radovi na džamiji u džematu Baćci još nisu završeni, ali se privode kraju. Očekuje se da, ukoliko sve bude po planiranoj dinamici radova, već u ramazanu džamija bude u upotrebi. Radno otvorenje džamije u Baćcima upriličeno je zbog posjete donatora iz Države Kuvajt, Vakufske direkcije Sarajevo i delegacije Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa reisu-l-ulemom, koji istog dana dolaze na svečano otvaranje džamije na Obarku. Radno otvaranje podrazumijeva skromni program uz obilazak džamije čiji su radovi još u toku - kazao je ef. Imamović.

Program svečanog otvaranja džamije na Obarku počinje u 11:30 sati, a program u Baćcima u 14:00 sati.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!