Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 15:02 |

Društvo CK BiH - 'Postojimo za humanost' moto 13. Mediteranske konferencije

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Promoviranje dijaloga, analiza i opredjeljenje pokreta za poticanje humanitarnog odgovora u regiji i jačanje koordinacije i suradnje cilj je 13. Mediteranske konferencije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca koja je danas počela pod sloganom "Postojimo za humanost", a domaćin je Društvo crvenog križa/krsta BiH.

Generalni sekretar Društva crvenog križa BiH Rajko Lazić rekao je na konferenciji za novinare da će sudionici skupa razgovarati o humanitarnim izazovima u vezi s migracijama, klimatskim promjenama, angažmanu mladih i socijalnoj inkluziji.

Konferencija traje do 5. aprila, a planirano je da na kraju bude usvojen dokument nazvan 'Sarajevska deklaracija'  te definirane strateške smjernice koje će Centar za saradnju na Mediteranu /CCM/ slijediti naredne četiri godine.

Predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Francesko Roka naglasio je da će tokom konferencije razgovarati i o tome kako društva crvenog krsta i polumjeseca mogu odgovoriti na sve veće potrebe koje nastaju kao posljedica prirodnih katastrofa kojima je, kaže, sklona regija Mediterana.

Mediteranskoj konferenciji prethodio je 2. Sastanak mladih Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca Mediterana, a domaćin je također bilo Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Mediteranska konferencija okuplja 26 društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca država Mediterana, kao i drugih društava koja imaju istorijske ili geografske veze s regijom, čime se stvara veza između država Evrope, Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom