Ekonomija     | 01.04.2019. 13:05 |

Okončan projekat „Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH“ (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Projekt "Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH", čiju je realizaciju podržala Evropska unija u iznosu od četiri miliona eura, zaključen je danas u Sarajevu završnim događajem "Lokalna partnerstva za zapošljavanje djeluju!"

U protekle tri godine, Međunarodna organizacija rada je pratila razvoj 19 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji su doprinijeli kreiranju i uvođenju novih aktivnih mjera na tržištu rada u 27 lokalnih zajednica u BiH, čime su obezbijedili prekvalifikaciju za više od 1.600 osoba od kojih je više od 500 dobilo zaposljenje.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark izrazio je zadovoljstvo da prisustvuje završnom dešavanju programa koji je Evropska unija podržala putem Međunarodne organizacije rada, u saradnji sa 19 lokalnih partnera.

Po njegovim riječima, ukupni cilj je povećanje zapošljavanja. U okviru aktivnosti 1.600 osoba je prošlo različite vrste obuka i edukacija, a najmanje 550 njih je bilo u prilici da pronađe zaposlenje.

- Ovo su aktivnosti koje su uslijedile na osnovu zahtjeva i potreba koje smo čuli od samih lokalnih razina nakon razornih poplava 2014. godine, ali također i nešto što sam i ja čuo u direktnoj komunikaciji s jedinicama lokalne samouprave, nekih 30 ili četrdesetak njih koje sam imao priliku da posjetim samo u proteklih godinu i po dana – naveo je ambasador Wigemark.

Dodao je da im je cilj bio da se formiraju inicijative na lokalnom nivou koje će omogućiti zapošljavanje za njihove građane. Napomenuo je da su u okviru ovih aktivnosti sarađivali sa 27 partnerskih jedinica lokalne samouprave koje su onda dalje realizirale saradnju u ovoj oblasti sa 19 lokalnih partnera.    

Po njegovim riječima, vrijednost ovih aktivnosti je iznosila oko četiri miliona eura. Sredstva su realizirana putem Međunardone organizacije rada.

Direktor Tima za tehničku podršku dostojanstvenog rada Kancelarije Međunarodne organizacije rada za centralnu i istočnu Evropu Markus Pilgrim je kazao da su obučili ili izvršili prekvalifikaciju oko 2.000 osoba u okviru ovoga projekta. Od toga 550 osoba je dobilo nove poslove.

- Ovaj projekat je bio rezultat jednog poziva koji je imao konkurentsku suštinu, gdje smo imali 160 aplikacija za sami projekat. Aplikacije su poslali kako općine, tako različiti društveni partneri, poslovni subjekti. Od tih 160 aplikacija, 19 aplikacija je prihvaćeno i finansirano – pojasnio je Pilgrim.

Istaknuo je da je ovaj model iskorišten i za druge zemlje, te je kazao da je jako zadovoljan rezultatima koji su ostvareni ovim projektom.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević je izrazio zadovoljstvo uspješno okončanim projektom lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Izrazio je nadu da će sličnih projekat biti i u budućnosti u BiH, jer su itekako potrebni.

Zahvalio se Evropskoj uniji i Međunarodnoj organizaciji rada što su prepoznali važnost i značaj stimuliranja jednog ovakvog načina zapošljavanja koje će biti u funkciji izgradnje prosperitetnog gospodarstva u BiH, te usvajanja standarda EU.

Komercijalni direktor u preduzeću „Mega drvo“ iz Bijeljine Sonja Gavrić je kazala da se ova firma bavi proizvodnjom namještaja te da više od 90 posto proizvodnje plasiraju na tržište zapadne Evrope.

Istaknula je da je za njihovu firmu učešće u ovom projektu bilo izuzetno značajno prvenstveno s aspekta rješavanja problema koji se tiče deficita kvalifikovane radne snage na tržištu rada i neke vrste balansiranja između onoga što su potrebe realne privrede i onoga što se nudi na tržištu rada.

- Također, ovaj projekat nam je omogućio i da stvorimo nekakav formalni okvir između institucija i nas kao privrednika koji smo u konačnici ovoga projekta zaposlili određenih broj osoba koje su onih kvalifikacija koje su nama potrebne - navela je Gavrić.

Pogledajte http://fena.ba/video/2777

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/12BKcrg1VMr86IbhIwnrtskpQ-x7jSk5v?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'