Ekonomija     | 01.04.2019. 13:54 |

Seminar o novim EU zahtjevima o superviziji banaka u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) organiziralo je dvodnevni seminar, koji je počeo danas u Sarajevu, o temi "Pripreme izvještaja o procesu interne procjene adekvatnosti kapitala", u skladu s najnovijim zahtjevima i propisima Evropske unije.

Seminar je organiziran u saradnji s Programom reforme finansijskog sektora u BiH (FINRA) koji finansira Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID).

Prisustvovuje više od 70 učesnika iz bankarskog i finansijskog sektora, uključujući predstavnike lokalnih i međunarodnih banaka, regulatora i međunarodnih donatora.

Predavači su osobe s bogatim internacionalnim iskustvom u savjetodavnim i revizorskim uslugama u oblastima upravljanja rizicima, internih procjena adekvatnosti kapitala i likvidnosti, regulative i supervizije, uključujući interno i korporativno upravljanje, bankarstva i finansija.

Predsjednik Udruženja Amir Softić napomenuo je da proces izračuna interne adekvatnosti kapitala predstavlja ključni proces novog regulatornog okvira s ciljem usmjeravanja banka na bolje prepoznavanje poslovnih modela i rizika.

- Upravo zbog toga ovaj okvir treba da doprinese uspostavljanju dodatne dugoročne stabilnosti bankarskog sektora u cjelini - kazao je Softić.

Generalni sekretar Udruženja Amar Brkan najavio je da će se tokom godine nastaviti sa organizacijom stručnih seminara i radionica kako bi se akteri finansijskog sektora BiH pripremili za predstojeće zahtjeve međunarodnih regulatora te osigurali njihovu uspješnu implementaciju na lokalnom nivou.

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini jedno je od 40 svjetskih priznatih partnera Globalne asocijacije risk profesionalaca (GARP-a) za razvoj, promociju i unapređenje funkcije risk menadžmenta.

Osnovni cilj Udruženja je da u skorijoj budućnosti postane regionalni centar za edukaciju i certifikaciju rizik menadžera u skladu s najvišim standardima struke i svjetski priznatim metodologijama, saopćeno je iz Udruženja profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

USAID prepoznao nove partnere u lokalnim zajednicama za saradnju s dijasporom

Održan međunarodni seminar tajlandskog boksa u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo