Regija     | 30.03.2019. 14:26 |

Slovenski obavještajac: Implementacija arbitražne presude je u tijeku

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 30. ožujka (FENA) - Implementacija arbitražne presude o granici između Slovenije i Hrvatske je u tijeku, a presuda je unesena u slovenski pravni poredak, kazao je u razgovoru za portal Siol.net savjetnik premijera Marjana Šarca za nacionalnu sigurnost i predsjednik povjerenstva za provođenje arbitražne presude koju Hrvatska zbog poznate kontaminacije arbitražnog procesa ne priznaje.

 -Ova vlada je jasno rekla da će nastaviti s implementacijom koja je ušla u slovenski pravni poredak, a nastavlja se i na terenu. Tako nastavljamo politiku prijašnje vlade, ali smo se odlučili za konkretnije mjere o kojima ne govorimo toliko koliko prijašnja. U javnosti je o tome malo komuniciranja, ali se više radi - kazao je u razgovoru Damir Črnčec, nekada direktor više nacionalnih obavještajnih agencija, a danas državni tajnik za sigurnost u kabinetu premijera.

U tom je smislu, dodao je Črnčec, zabrinjavajuća nedavna izjava bivšeg slovenskog premijera i čelnika sadašnje oporbe Janeza Janše da bi se arbitražna presuda mogla ugraditi u neki bilateralni dogovor.

-Janša se time postavio na poziciju hrvatskog premijera (Andreja) Plenkovića koji bi i dalje trgovao Piranskim zaljevom, a za nas su stvari potpuno jasne, koordinate na moru su definirane i isključena je bilo kakva trgovina na štetu Slovenije - kazao je Črnčec.

Dodao je kako Slovenija s jedne strane "surađuje u ulasku Hrvatske u Schengen" i želi da se to dogodi, ali da mora za to ispuniti sve kriterije i poštovati schengensku granicu sa Slovenijom i arbitražnu presudu, pa će pričekati kako će se stvari odviti pred sudom EU-a u Luksemburgu, gdje je tužila Hrvatsku, tvrdeći da ona krši europsko pravo.

Najviše dužnosti Črnčec je zauzimao u vrijeme kad je na čelu slovenske vlade bio Janez Janša, te je bio i blizak njegovoj stranci, prema kojoj je sada kritičan.

U političkom smislu Janša je za razliku od Šarca "dinosaurus u digitalnom dobu" i političar čiji je glavni motiv djelovanja "revanšizam", te smatram da više ne može biti predsjednik vlade, kazao je Črnčec.

S obzirom na sigurnost, Slovenija je sigurna država koja se mora spremati na odgovore novim prijetnjama npr. jačanjem sigurnosne doktrine i odaziva na kibernetske ugroze, no u njenom prostoru postoje i  politički ekstremizmi.

-U Sloveniji su prisutna sva tri tipa radikalizama, odnosno ekstremizama, desni, lijevi i islamski ekstremizam, no moramo jasno razlikovati ekstremizam od nasilnog ekstremizma i terorizma - kazao je Črnčec.

-To je bila poruka da Slovenija neće postati oaza u koju bi se mogao ugnijezditi bilo koji tip ekstremizma - kazao je Črnčec.

Dodao je kako je nedavni izgon trojice državljana iz BiH koji su zbog ekstremnih islamističkih stajališta izgnani iz države bio plod suradnje među više sigurnosnih agencija i da je time odaslana i poruka da se ekstremizmi neće dopuštati, slično kako je poruka poslana i osudom šefa Štajerske straže Andreja Šiška koji je osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog pozivanja na državni udar, odnosno nasilnu promjenu ustavnog poretka, prenosi Hina.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!