Bosna i Hercegovina     | 30.03.2019. 13:33 |

Udruženje Renesansa organiziralo akciju 'Narcisom protiv raka dojke'

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Udruženje "Renesansa" danas je akcijom "Narcisom protiv raka dojke" u sarajevskoj ulici Ferhadija obilježilo Dan narcisa, koji se u svijetu obilježava i kao Dan borbe protiv ove opake bolesti.

Predsjednica Upravnog odbora Renesanse Senka Fejzović za Fenu je kazala je da se aktivistice ovog Udruženja, između ostalih aktivnosti, i današnjom prodajom narcisa bore za prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

- Svake godine, sada već tradicionalno izlazimo na ovo mjesto da proslavimo Dan narcisa, dolazak proljeća i novog života. Udruženje djeluje na volonterskoj osnovi, postoji već 20 godina i broji više od 100 članica, od kojih je aktivno negdje oko 30-ak, a poznato je da u Kantonu Sarajevo ima oko 5.000 operisanih žena od karcinoma dojke - kazala je Fejzović.

Ona je pozvala sve žene koje se liječe od ove bolesti da se priključe Udruženju u borbi za osnivanje Centra za limfedem. 

- Limfedem je problem koji se javlja kao posljedica liječenja malignih bolesti u kojem dolazi do oticanja odeđenih djelova tijela, a koji se mora liječiti posebnim medotama. Mi u Federaciji  jedini u Evropi nemamo Centar za liječenje limfedema. Pozivam sve one koje imaju problem limfedema da nam se priključe, jer je to vrlo bitno - naglasila je Fejzović. 

Aktivistice "Renesanse" u svakoj prilici ističu značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke koje dovodi do ohrabrujuće visokih izgleda za izlječenje. Aktivistice također ističu da društvo treba više da se uključi u mjere prevencije i borbe protiv opake bolesti.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana