Stranačke aktivnosti     | 29.03.2019. 15:19 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres osuđuje sve ideologije koje su presuđene kao ratni zločini i poziva na vladavinu prava u i prema Bosni i Hercegovini 
Nimalo iznenađeni činjenicom da je predsjednik Udruženja građana “Hrvatski narodni sabor” i Hrvatske demokratske zajednice u BiH ostao bez javnog komentara na presudu osnivaču i ratnom predsjedniku RS, razumijevajući da je bio ohrabren izostankom jasnih reakcija i sankcija oficijelnih predstavnika međunarodne zajednice na veličanje lika i djela presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, pozivamo predstavnike političkih i drugih organizacija, koji su u Mostaru 27.3.2019. godine održali sabor i birali tijela tvorevine za koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio da je bila udruženi zločinački poduhvat (UzP) u Bosni i Hercegovini za vrijeme agresije na našu zemlju, da se upoznaju sa sadržajem te presude, te distanciraju od ideologije koja je rezultirala počinjenim sudski utvrđenim ratnim zločinima. 
Pozivamo HDZ BiH i druge aktere koji pokušavaju oživjeti projekat tzv. HZHB, presuđen kao UzP, da se počnu ponašati kao odgovorne osobe koje istinski slijede europske i univerzalne civilizacijske vrijednosti. Neko ko se predstavlja “nositeljem europskih vrijednosti” zasigurno razumije koncept vladavine prava. Veličanje presuđenih ratnih zločina svakako ne spada u promoviranje vladavine prava. Naprotiv, takvo veličanje doprinosi pravnoj nesigurnosti i sveopštoj anarhiji, kao i beznađu svih državljana Bosne i Hercegovine koji je vole i smatraju svojom domovinom.

Kao još jedan od jasnih primjera djelovanja koje nije u skladu sa vladavinom prava izdvajamo pokušaj ministarstava prosvjete i kulture bh. entiteta RS i susjedne Republike Srbije da doprinesu kršenju domaćih zakona o predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju i kulturi, koji su na snazi u Bosni i Hercegovini. Naime, ova dva ministarstva potpisala su 3. marta ove godine u Sremskim Karlovcima “Povelju o srpskom kulturnom prostoru” koja se u preambuli poziva na “nacionalno zakonodavstvo” države koja nije imenovana – implicirajući time da su dio suverene BiH i susjedna Srbija jedna država, pozicionira bh. entiet RS kao državu u istome rangu sa državama u okruženju koje to zaista jesu, ne pominje Bosnu i Hercegovinu, činjenicu da su u Bosni i Hercegovini u službenoj upotrebi tri ravnopravna jezika (bosanski, srpski i hrvatski) i dva pisma (ćirilica i latinica), u potpunosti ignoriše međudržavnu granicu između BiH i susjedne Srbije, kao i ustavnu obavezu svih aktera u BiH da su svi narodi i građani BiH ravnopravni u svojim pravima i obavezama na svakom pedlju teritorije suverene države Bosne i Hercegovine.

Nadalje, u ovom dokumentu Republika Srbija navedena je kao “matična država” svih stanovnika bh. entiteta RS i dijaspore bez prefiksa države iz koje ta dijaspora dolazi. Podsjećamo institucije bh. entiteta RS i susjedne Srbije, jedne od tri države potpisnice Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, da imaju obavezu da poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, Ustav i sve anekse navedenog međunarodnog sporazuma. Sporazumi o paralelnim i specijalnim vezama bh. entiteta RS i susjedne Srbije nisu validni ukoliko nisu usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH jer jedino tako mogu imati status međunarodnih. Dakle, “Povelja o srpskom kulturnom prostoru” nije u skladu niti sa važećim Ustavom i zakonima, a time nije dio domaćeg zakonodavstva, niti može biti tretirana kao međunarodni sporazum jer je nisu usaglasile i potpisale institucije države Bosne i Hercegovine koje su jedine ovlaštene da to urade. 
Susjedna Srbija, konačno, treba da prihvati činjenicu da Veliku Srbiju neće ostvariti na račun teritorije Bosne i Hercegovine. U pokušajima ostvarivanja tog cilja mirnim putem, odnosno putem pravno nevažećih dokumenata poput “Povelje o srpskom kulturnom prostoru” gubi se dragocjeno vrijeme i energija institucija Srbije, koje imaju zadaću baviti se napretkom sopstvenih državljana i države, te njegovati i podržavati suverenitet nezavisne Bosne i Hercegovine.

Platforma za progres naglašava da se međunarodni ugovori, te presude domaćih i međunarodnih sudova moraju poštovati bez izuzetaka. Naglašavamo, također, i važnost kontinuiteta pravnih propisa, te obavezu poštivanja Ustava Bosne i Hercegovine i svih zakona Bosne i Hercegovine koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine većinskim glasovima izabranih predstavnika i delegata. Isto se odnosi na odluke koje je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u svim prethodnim sazivima.

One političke opcije kojima se ne dopada sadašnje ustavno ili bilo koje zakonsko rješenje na snazi u Bosni i Hercegovini slobodne su predlagati izmjene ili nova rješenja na način kako se to čini u demokratskom društvu – putem zakonodavnih organa vlasti Bosne i Hercegovine. Sve drugo vodi u anarhiju, pravnu nestabilnost i rezultira sve manjim brojem stanovnika koji žive u Bosni i Hercegovini jer odlaze svakodnevno tražeći stabilno i predvidljivo okruženje utemeljeno na vladavini prava.

Platforma za progres vjeruje da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može i neće temeljiti na anarhiji, niti na bilo kojoj ideologiji nasilnog ekstremizma, koja je kao takva utvrđena presudama sudova Ujedinjenih nacija. Vjerujemo u kapacitet građana Bosne i Hercegovine da bilo kakva kvaziformalna rješenja i takve ideologije dugoročne osude i zauvijek odbace.
S poštovanjem, 
Platforma za progres

Our mailing address is:
*press@platformazaprogres.ba*
unsubscribe from this list.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta