Bosna i Hercegovina     | 29.03.2019. 14:52 |

Svjetska štafeta bajkerki ovog vikenda prolazi kroz BiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. marta (FENA) – Women Riders World Relay 2019. (Svjetski Reli Bajkerica, 2019) trenutno je najaktuelniji događaj u moto-svijetu koji uključuje žene koje voze motore. Glavni cilj svake bajkerice koja učestvuje u ovom događaju jeste da preveze štafetu s motorom kroz svoju državu a štafeta će se prenijeti preko čitavog svijeta, na svaki kontinent.

Svjetska štafeta bajkerki ovog vikenda stiže i u BiH, a priliku da bude dio ove globalne akcije nije propustila ni jedina Goraždanka koja vozi motor, Vildana Muratspahić.

U razgovoru za Fenu pojašnjava da je štafeta krenula 26. februara iz Velike Britanije na inicijativu tamošnjih bajkerica, s ciljem promocije hrabrosti, avanturizma, jedinstva i strasti prema motorima. Poseban akcenat je na promociji samopouzdanja žena u svim segmentima.

- Cilj je da štafeta obiđe 90 zemalja, svaki kontinent i da se sljedeće godine, otprilike u isto vrijeme vrati u Veliku Britaniju. Oko 14.000 žena i djevojaka u svijetu će prevoziti tu štafetu u svojoj zemlji. Mi imamo našu ambasadoricu Dariju Rajić sa kojom ćemo zajedno to učiniti, preuzeti sutra štafetu na granici sa Hrvatskom, a 31. marta je predati na granici s Crnom Gorom – pojašnjava Goraždanka.

Dodaje da joj je velika čast što će zajedno sa ostalim bajkericama iz BiH biti dio ove globalne akcije.

-Ovo je prvi put da se to održava u svijetu, ikada u historiji i sretna sam što će i moje ime biti zapisano na štafeti. Voze je isključivo bajkerice, mada i muškarci mogu biti dio ove vožnje. Mi čitav život imamo podršku od muškaraca u moto svijetu na čemu smo im neizmjerno zahvalne i pozivamo ih da sutra budu naša podrška, kao i sve ostale koji žele. Još nije kasno da nam se pridruže - ističe Vildana.

Napominje da putovanje štafete nije samo druženje i povezivanje ljubiteljki motora iz cijelog svijeta, već i podizanje svijesti i promicanje zdravih stilova života.

- Oko ruke nosit ćemo ružičaste vrpce u znak podrške oboljelima od raka. Prvi dan vožnje posvetile smo pokojnoj Oliveri Pavlović koja je takođe vozila motor, i ona je nažalost preminula od karcinoma. Mislim da su žene danas više posvećene svemu osim vlastitom zdravlju i smatram da je krajnje vrijeme da se to promijeni - dodaje.

Ona se nada da će se i u njenom rodnom gradu pojaviti još djevojaka koje dijele ljubav prema motorima. 

- Ja sam je naslijedila u porodici i već pet godina vozim motor. U Goraždu sam odlično prihvaćena i od muške populacije u Moto klubu Goražde koji se odnose prema meni sa velikim poštovanjem i voljela bih kada bi se pojavilo još djevojaka da zajedno putujemo i družimo se. Ima i onih koji su skeptični prema tome, smatraju da se trebam posvetiti drugim, po njima ženstvenijim stvarima, ali to je moj izbor. I ovo putovanje štafete je prilika da skrenemo pažnju da su motociklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju i da ostali to trebaju prihvatiti. Naravno poštovati propise, imati adekvatnu opremu, kacigu, voziti i ponašati se savjesno kako ne bi svoj i živote drugih dovodili u opasnost i to je jedan divan sport - zaključuje Vildana.   

Inače, Svjetska štafeta bajkerki krenula je iz Škotske, a potom prošla kroz Irsku, Vels, Englesku, Španiju, Portugal, Andoru, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, nakon Bosne i Hercegovine nastavlja put prema Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Srbiji, Mađarskoj i drugim zemljama, sve do povratka u Veliku Britaniju u januaru naredne godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom