Bosna i Hercegovina     | 29.03.2019. 14:24 |

Cvijanović: Ustavni sud BiH preuzeo raniju ulogu OHR-a

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29.marta (FENA) - Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, svojom odlukom o osporavanju 9. januara kao Dana RS-a, još jednom dokazao da se, kako je saopćeno, pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR.

-Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko povjerenje građana RS-a u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo- ustvrdila je Cvijanović.

Uz neospornu, kako je navela u reagovanju, istorijsku činjenicu, da je “RS nastala 9. januara 1992. godine, za institucije RS je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubjedljivom većinom odlučili da će Dan RS i ubuduće biti obilježavan tog dana kada je, uostalom, RS i formirana”.

-Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sjede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom opštem stanju. O okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava. U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i istorijskim faktima, obaveza institucija RS jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja - ustvrdila je entitetska predsjednica.

Današnja odluka Ustavnog suda BiH dio je, kako je dodala, orkestrirane aktivnosti usmjerene protiv RS koja se vodi na više terena - od “osporavanja Dana Republike, raznih finansijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH, a sve u cilju da većinska volja građana RS-a ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u saradnji sa stranim faktorima”.

-Ne može se zajednička budućnost graditi na negaciji i osporavanju- navodi se u reagovanju entitetske predsjednice Željke Cvijanović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Njemačka vladajuća koalicija istražuje načine zaštite Ustavnog suda od AfD-a

Vučić: Čestitao sam "dan RS", namjeravam to činiti i ubuduće

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo