Kultura     | 29.03.2019. 12:52 |

Potpisan Protokol o restauraciji kaligrafskih radova u Carevoj džamiji

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - U Sultan Fatihovoj, Carevoj džamiji do kraja ove godine bit će završeni i kaligrafski radovi te uvedena nova rasvjeta, čime će restauracija i obnova sarajevskog dragulja biti okončana.

Tim povodom su koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH Omer Faruk Alimci i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Jusuf Zahiragić danas potpisali Protokol o restauraciji kaligrafije Cereve džamije, a početna vrijednost projekta je 250.000 eura.

- U BiH je mnogo objekata iz osmanskog perioda, a mi se trudimo da pomognemo u njihovom očuvanju - kazao je Alimci i podsjetio da je TIKA nakon rata u BiH uradila više od 850 projekata u vrijednosti od 82 miliona dolara.

U fokusu TIKA-e su, dodao je, borba protiv siromaštva, ekonomski i ruralni razvoj, te jačanje lokalnih institucija.

Alimci je izrazio nadu da bi radovi mogli početi za dva mjeseca, nakon što Zavod za zaštitu spomenika FBiH da odobrenje.

Imam Careve džamije Sadrudin ef. Išerić je pojasnio da je tokom rata 1992.-1995. godine džamija teško oštećena, posebno munara i unutrašnjost. Stoga je taj vanjski dio bio prioritetan za obnavljanje. TIKA je obnovila munaru i kube, kao i vanjski enterijer 2015. godine.

- Ostalo je da se obnove još kaligrafski radovi koji su bili jedan od najljepših ukrasa ove džamije, a bit će urađena i nova rasvjeta – naglasio je Išerić.

Restauraciju kaligrafije će raditi kaligrafi iz Turske, u saradnji sa bh. kaligrafima i firmama.

Išerić i Alimci ne sumnjaju da će dobiti autentične i lijepe kaligrafske radove i podsjetili su da je džamiju sagradio Isa-beg Ishaković 1457. godine, po nalogu sultana Fatiha. Uprkos ratovima i vremenu Careva džamija i danas stoji tu uz svog vakifa Isa-bega Ishakovića, koji je sagradio Sarajevo davne 1462. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Očekuje se da će obnova ukrajinske ekonomije od ruske invazije koštati 486 milijardi dolara

Zbog administrativnih komplikacija propada historijsko blago i bh. nacionalni spomenik Konak

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana