Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 19:41 |

BiH i Grčka obilježavaju 27 godina diplomatskih odnosa

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Bosna i Hercegovina i Grčka ove godine obilježavaju 27 godina diplomatskih odnosa, međutim dobri odnosi ne trebaju stagnirati, može se uraditi mnogo više na zbližavanju država, poručio je grčki ambasador u BiH Georgios Iliopoulos večeras na prijemu u povodu Nacionalnog praznika Grčke.

Ta država slavi proglašenje nezavisnosti iz 1821. godine.

- Ponosni smo da je tokom ovog poglavlja Grčka zagovarala i podržavala najosnovnije vrijednosti čovječanstva: slobodu, dostojanstvo i demokratiju - istakao je Iliopoulos.

U toj dugoj historiji, istakao je, Balkan je uvijek imao centralnu ulogu u vanjskoj politici, uključujući i danas znani zapadni Balkan.

Kazao je da vjeruju u ovaj region, ljude i potencijal te da su se temeljem toga uvijek zalagali za njegovu budućnost koja može biti, kako je naglasio, samo evropska.

- Grčka je priznala BiH 1992. godine, slavimo 27 godina izvanrednih diplomatskih odnosa. Nakon rata smo pokušali pomoći, uglavnom kroz obrazovanje i zdravstvo - rekao je Iliopoulos.

Poručio je da je politika važna, ali da nije sve što je potrebno. Značajnim smatra trgovinu, ali i kulturu.

U vezi s  razvojem trgovinskih i turističkih veza, najavio je otvaranje direktne avionske linije između Sarajeva i Atine u junu ove godine, Aegeon Airlinesa.

Prijemu u povodu Nacionalnog praznika Grčke prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta