Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 16:16 |

Godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom MO i OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) za 2018. godinu, održana je danas u Domu OSBiH.

Uz prisustvo predstavnika svih organizacijskih cjelina MOBiH-a i Zajedničkog štaba OSBiH, konferencijom je predsjedao pomoćnik ministra obrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović.

Na skupu su sudjelovali i generalni inspektor MOBiH-a brigadni general Mirsad Ahmić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, kao i samostalni izvršitelj za pitanja obrane i civilnog zapovjedništva nad OS BiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković.

Konstatirano je da su težišne aktivnosti Sektora za upravljanje personalom MOBiH-a u protekoj godini bile usmjerene na popunu vojnog osoblja, školovanje, usavršavanje i rješavanje radno-pravnog statusa pripadnika MO i OSBiH, razvijanje rodne ravnopravnosti, kao i ažuriranje i izrada podzakonskih akata na području upravljanja osobljem.

U 2018. godini u djelatnu vojnu službu primljeno je 77 oficira, 26 podoficira i 595 vojnika.

Pokrenute su aktivnosti za prijem ljekara u djelatnu vojnu službu, a u 10 zemalja za školovanje na vojnim akademijama upućena su 64 kadeta.

- U narednom periodu sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine moraju se snažno truditi da Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH budu i ostanu poželjan poslodavac - istaknuo je Muratović.

Paralmentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović naglasio je uspješnu suradnju sa MO i OSBiH na polju zaštite ljudskih prava djelatnih vojnih osoba.

Istaknuo je i važnost poštivanja svih prinadležnosti koje sljeduju pripadnike OS BiH, posebno pri obavljanju dodatnih dužnosti.

Zaključeno je, pored ostalog, da će se nastaviti aktivnosti promocije vojnog poziva i zadržavanja postojećih ljudskih potencijala; provedba programa tranzicije otpuštenog vojnog osoblja, kao i programa zaštite mentalnog zdravlja pripadnika MO i OSBiH, te ostalih progama u suradnji s partnerskim i prijateljskim zemljama, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta