Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 13:43 |

Tužilaštvo ZDK prošle godine ostvarilo kolektivnu normu s 100,15 posto

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 28. marta (FENA) – Glavna tužiteljica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Vesna Kaknjo, prezentirajući izvještaj o radu tog tužilaštva za 2018. godinu tokom koje su u radu imali 13.166 predmeta, istakla je kako su ostvarili kolektivnu normu od 100,15 posto.

-Norma bi bila i veća da se, po kriterijima VTST-a, norma ne dijeli i s tužiteljima koji nisu efektivno na poslu, koji nisu ocjenjivani ili su izabrani tek krajem godine - rekla je na pres-konferenciji Kaknjo, navodeći da su imali troje takvih tužitelja.

Govoreći o kvaliteti optužnica, rekla je da je ona iznosila 94,11 posto te da to govori da su tužiteji nastojali da optužnice dokumentuju s dovoljno dokaza i da pred sud ne izvode ljude koji će biti oslobođeni.

Još bolji napredak ostvaren je u kvalitetu istraga, koje su, kako je navela, uspješno okončali u 99,4 posto slučajeva.

Nakon što su dobijanjem nove zgrade uslovi rada od prošle godine postali odlični, ostao je, kazala je Kaknjo, problem kadrovske nepopunjenosti za bolji rad te ustanove.

-Od 66 po sistematizaciji radnih mjesta namještenika, popunjeno ih je 48, a od 19 mjesta državnih službenika imamo uposlenih devet. Od 33 sistematizovana radna mjesta tužitelja, nedostaju još dva - dodala je Kaknjo.

U predviđenom roku riješeno je 77 posto, a s prekoračenjem predviđenog roka 23 posto predmeta. Apsolutne i relativne zastare krivičnog gonjenja došlo je u 18 predmeta.

U oblasti privrednog kriminala i korupcije tokom prošle godine bilo je 580 prijava, a iz ranijeg perioda preneseno je 367 predmeta. Protiv 95 osoba podnijete su i optužnice.

U oblasti ratnog zločina ukupno je u radu bilo šest prijava protiv devet lica i pet novih prijava protiv osam lica. Vođeno je devet istraga protiv 15 osoba, a podignuta jedna optužnica protiv dvije. Protiv pet osoba obustavljena je istraga.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kantonalno tužilaštvo ZDK će danas ili sutra formirati predmet u slučaju 'dr. Ermin Čehić'

Žepčak Ivan Ćuro predat na postupanje Tužilaštvu ZDK

Potvrđena optužnica Tužilaštva ZDK protiv policijskog komesara USK Muje Koričića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo