Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 09:28 |

Petrić: Izborni proces obilježen lažima i optužbama na račun CIK-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) Branko Petrić ocijenio je da je protekli izborni proces obilježen najfantastičnijim lažima i optužbama na račun CIK-a, tako da se stvorio ambijent linča.

- Izborni proces je kompletiran i sada je na izabranim da rade svoj posao. Imaju mogućnost da otklone sve što su vidjeli da nije dobro, nije u skladu sa standardima, da je zastarjelo, mogu da mijenjaju i zakone i implementiraju presude sudova i sve što je potrebno da se izborni proces digne na viši nivo - kazao je Petrić u intervjuu za današnje "Oslobođenje".

Po njegovim riječima, ovaj izborni proces je obilježen i prije samog raspisivanja izbora neviđenom hajkom na sve što se ticalo izbora. I na Izborni zakon i na biračke spiskove, političke subjekte, na kompletnu izbornu administraciju sa CIK-om BiH na čelu.

- Retroaktivno su proglašeni svi dosadašnji izborni ciklusi manjkavim. Unošene su najfantastičnije laži i optužbe u medijski prostor na račun CIK-a, tako da se stvorio ambijent linča, pa su čak i zahtjevi za odgađanje izbora bili javni i dobro artikulisani. Nama u CIK-u nije jasno šta je bio krajnji cilj toga i zašto se to radilo - rekao je Petrić.

Kaže da je protekli izborni proces nosio sve karakteristike prethodnih, ali u znatno izraženijoj mjeri. Sve manjkavosti koje proizlaze iz komplikovane strukture države, ali i izbornog sistema došle su do izražaja u većem obimu.

- Ovaj izborni proces je obilježilo to da je CIK imao jedinstven stav o kritičnim situacijama. Sad predstoji mukotrpan proces - analiza svega na našoj konferenciji koja će biti od 14. do 16. aprila i koja će biti međunarodnog karaktera. Tu će biti predstavljen naš izvještaj koji ide i PSBiH - rekao je, između ostalog, Petrić za Oslobođenje.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo