Bosna i Hercegovina     | 27.03.2019. 16:20 |

KCUS - Ljubičasti dan obilježen predavanjem za nastavnike osnovnih škola

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) – Disciplina za zdravlje djeteta i Disciplina za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obilježila je 26. mart Ljubičasti dan - Svjetski dan epilepsije, obilježila je edukativnom radionicom pod nazivom „Dijete sa epilepsijom u školi“ za nastavnike osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, ali i za uposlenike.

Na radionicama su prezentirana kraća edukativna predavanja tima stručnjaka koji su uključeni u dijagnostiku i liječenje epilepsije, kako bi se problematika približila nastavnicima.

Mi smo uvijek spremni da pomognemo jer je prva pomoć pacijentu oboljelom od epilepsije jako važna, a nije dovoljno poznato kako se ona primjenjuje“, pojasnila je prof. dr. Čatibušić.

Na predavanju je istaknuto da se Svjetski dan epilepsije obilježava sa namjerom kako bi se  destigmatizirala epilepsija, podigla svijest o toj bolesti, te pokrenuli različiti obrazovni programi u cilju boljeg razumijevanja bolesti, kao i davanje podrške oboljelim.

Generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović rekla je da ova zdravstvena ustanova pruža uslugu tercijarnog nivoa i da svakodnevno zbrinjava pacijente sa epilepsijom.

Navela je da je epilepsija je hronično neurološko oboljenje kod djece, koje se sreće kod 1 posto dječije populacije, a da se epileptični napadi javljaju nepredviđeno, iznenada, dramatičnog su kliničkog toka, stoga je  adekvatno zbrinjavanje ovakve djece od neprocjenjivog značaja.

-  Želimo da pravilnom edukacijom smanjimo i, u budućnosti, potpuno uklonimo stigmatizaciju djece i odraslih oboljelih od epilepsije. KCUS želi edukativnim radionicama pomoći ne samo pacijentima već i njihovom okruženju – naglasila je Izetbegović.

Edukativne programe ovog tipa, smatra ona, trebaju da uvedu sve ustanove zdravstvene zaštite, te navela da se u KCUS-u puno toga uradilo za tri godine, primjenjuju najsavremenije protokole liječenja dječije populacije i odraslih, a rezultati su odlični.

Najavila je da će nastaviti, te da je zadatak KCUS-a da pruže najbolju zdravstvenu uslugu svim pacijentima, saopćeno je iz te institucije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'