Kultura     | 26.03.2019. 18:42 |

U Minhenu izložbena postavka 'Stari most - Spomenik mira'

FENA Saopćenje

MIHNEN, 26. marta (FENA) - Izložbena postavka koja donosi priču o mostarskom Starom mostu postavljena je u kulturnom centru Gasteig u Minhenu, a na poziv tamošnje nevladine organizacije "Pomoć čovjeka čovjeku" (Hilfe von Mensch zu Mensch) i grada domaćina manifestacije.

Izložbu nazvanu "Stari most - Spomenik mira" uime Centra za mir otvorio je mostarski privrednik i aktivista Sergej Sergio Šotrić, a autor izložbe Šemsudin Serdarević predstavio je njen sadržaj, saopćeno je iz Centar za mir iz Mostara.

Iz ovog centra podsjetili su da je uoči i tokom izgradnje Starog mosta izložbena postavka putovala po gradovima Evrope kao svojevrsna "mirovna misija", pozivajući i promovirajući ideju mira, pomirenja i povezivanja pokidanih komunikacija među gradovima i ljudima, naročito na području Balkana.

Izložbena postavka svjedočanstvo je zalaganja Centra za mir i njegovog osnivača i direktora Safeta Oručevića bivšeg gradonačelnika Mostara da ponovna izgradnja Starog mosta i rekonstrukcija u ratu porušene historijske jezgre okupi ljude, gradove i države iz cijelog svijeta.

- Kada je Stari most ponovno spojio obale Neretve i zasjao novim sjajem obnovljene historijske jezgre, bilo je jasno koliko građane vezuje snažna emocija za ovaj most i njegovu simboliku povezivanja ljepote i trajnosti - navode iz Centra.

Ove ideje potvrđuje činjenica da Stari most u Mostaru svake godine posjeti više od milion turista, sa svih kontinenata, motiviranih ljepotom i atraktivnošću cijele starogradske jezgre koja u istinskom skladu i harmoniji pomiruje i povezuje Istok i Zapad.

U Centru za mir zbog toga smatraju da se vrijedi stalno i iznova boriti za ljudske vrijednosti i norme koje prevazilaze religijske i etničke barijere.

Otvaranju izložbe prisustvovali su zvanični predstavnici grada Minhena, ministarstva kulture, nevladinih organizacija te ličnosti iz javnog i kulturnog života grada.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'