Ekonomija     | 26.03.2019. 18:49 |

Veliki interes građana općine Novi Grad za urbanu poljoprivrednu proizvodnju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - U zgradi Općine Novi Grad Sarajevo predstavljen je projekt "Urbana poljoprivreda" kojeg zajednički realiziraju Općina i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Projekat "Urbana poljoprivreda" predstavlja iskorištavanje balkona u stambenim zgradama za intenzivnu biljnu proizvodnju, koja vertikalnim sistemima proizvodnje višestruko povećava iskorištenu površinu i na taj način omogućava domaćinstvima da više konzumiraju svježu domaću hranu i tako ostvare uštede u budžetu.

Projekt je predstavila koordinatorica projekta i profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu Lutvija Karić, a tokom predavanja provedeno je anketiranje prisutnih, kako bi se na najbolji mogući način odabrali budući korisnici projekta kojima će biti dodijeljeni vertikalni, intezivni sistem za proizvodnju hrane, supstrat i sjeme, kao i priručnik za urbanu poljoprivredu.

Na taj način građani će već od proljeća moći urediti svoje balkone na malo drugačiji način i započeti proizvodnju povrća na svojim balkonima.

Karić je istakla da se vertikalnim sistemom proizvodnje može uzgajati povrće, začinsko i ljekovito bilje, ali i jagoda.

- Ovaj projekt ima i socijalnu dimenziju, jer ljudi sa posebnim potrebama mogu da se bave ovim poslom i da se tako osjećaju vrijednim. Ovaj način proizvodnje na oko dva do tri kvadrata zamjenjuje nekih 10 do 15 kvadrata horizontalne površine - objasnila je.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović izrazio je zadovoljstvo time što ova lokalna zajednica učestvuje u projektu čiji nosilac je TIKA.

- U Općini Novi Grad vlada veliki interes za bavljenjem poljoprivredom. Ali ovo je izrazito urbana lokalna sredina i malo smo deficitarni sa poljoprivrednim površinama, tako da je ovo značajan projekat koji, između ostalog, podrazumijeva i racionalno korištenje prostora, čak i u okviru stambenih zgrada za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Ovaj projekt ima veoma razvijen socijalni aspekt, a to je i jedan od ključnih kriterija prilikom odabira korisnika projekta, zatim ekonomski, zdravstveni i ekološki aspekt. Svi korisnici koji prođu imat će i podršku Općine Novi Grad - kazao je Kahrović, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Posjeta porodici Trnka - Općina Novi Grad u 2024. planirala podršku svim porodicama sa troje djece

Općina Novi Grad Sarajevo subvencionira kamatne stope stambenih kredita za mlade (VIDEO)

Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta