Bosna i Hercegovina     | 26.03.2019. 16:32 |

Gradsko vijeće usvojilo Izvještaj o ostvarivanju politike Grada Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Na današnjoj 26. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kojom je predsjedavao Igor Gavrić, razmotren je i usvojen Izvještaj o radu ove institucije za 2018. godinu.

U Izvještaju  je prikazan rad Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2018. godinu, te rad radnih tijela.  Izvještaj sadrži i pregled usvojenih odluka, zaključaka, izvještaja, razmotrenih informacija, te realizaciju vijećničkih pitanja i inicijativa, saopćeno je iz Gradskog vijeća.

U nastavku sjednice, gradski vijećnici su razmotrili, te usvojili, još nekoliko izvještaja. Tako je usvojen Izvještaj o ostvarivanju politike Grada Sarajeva i aktivnostima Gradonačelnika Grada Sarajeva za period 1. januara do 31. decembra 2018. godine. Grad Sarajevo se opredijelio za realizaciju određenih projekata koji su građanima Sarajeva život u gradu učinili ugodnijim i sadržajnijim, a Grad Sarajevo prepoznatljivim u široj zajednici (Trebevićka žičara, stvaranje preduslova za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti "ARS AEVI“, stipendiranje učenika srednjih škola, priprema i organizacija Olimpijade mladih EYOF 2019. godine i sl.).

Potom su usvojeni Izvještaj o radu Pravobranilaštva Grada Sarajeva za 2018. godinu, te Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za  period 1. januara do 31. dembra 2018. godine.

Dalje su gradski vijećnici razmotrili, te usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Kvadrant C - Marijin Dvor", a u svrhu stvaranja uvjeta za izgradnju objekata Muzeja savremene umjetnosti "ARS AEVI".

Gradski vijećnici nisu podržali proceduralni prijedlog da se Odluka o stavljanju van snage Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama razmatra u formi prijedloga, te razmatranje Prijedloga Odluke nije uvršteno u dnevni red sjednice.

Na današnjoj sjednici, gradski vijećnici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u Budžetu Grada Sarajeva za 2019. godinu kojom će se realizovati inicijativa Gradskog vijeća da se stipendiraju svi učenici koji su aplicirali na raspisani poziv za stipendiranje, a koji zadovoljavaju propisane uslove.

U nastavku sjednice usvojen je Izvještaj o provođenju Odluke o utvrđivanju sportskih manifestacija od značaja za Grad Sarajevo u 2018. godini.

Gradski vijećnici su razmotrili Nacrt Odluke o obilježavanju opsade Sarajeva, te ga, zaključkom, uputili u javnu raspravu u trajanju do 29. aprila 2019. godine.

Primljene su k znaju Informacija o uspjehu učenika srednjih škola na području Grada Sarajeva u školskoj 2017./2018. godini, te Informacija o upisu učenika u srednje škole sa područja Grada Sarajeva u školskoj 2018./2019. godini.

Na kraju su upućena određena vijećnička pitanja i pokrenut je veći broj inicijativa.

Tako je, između ostalih, Odbor za društvene djelatnosti uputio inicijativu kojom se zadužuje Gradonačelnik da za sve osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, obezbijedi postavljanje postera kraljevske dinastije Kotromanić, autora Envera Imamovića.Ova inicijativa je usvojena, te je postala inicijativom Gradskog vijeća, navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Branislava Draženović rođ. Peruničić dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Planirani rok za završetak radova obnove fasade Gospođicine kuće 90 radnih dana (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom