Svijet     | 26.03.2019. 08:52 |

Trojica Palestinaca ozlijeđena u izraelskom raketiranju Gaze

FENA Internet

GAZA,  26. marta (FENA) - U izraelskim zračnim udarima  na grad Gazu  troje ljudi je ozlijeđeno.

Najmanje dva Palestinca ozlijeđena su u izraelskom raketiranju u ponedjeljak tokom kojeg je  pogođena  poslovna zgradu u središtu grada Gaze, prenosi WAFA.

Izraelski vojni avioni napali su s najmanje dvije rakete poslovnu zgradu u središtu grada Gaze, ranivši dva Palestinca i uništavajući zgradu.

Povrijeđeni su primljeni u bolnicu Dar al-Shifa u sjevernom pojasu Gaze s lakšim ozljedama.

U drugom zračnom napadu koji je bio usmjeren na mjesto istočno od područja Ash Shajaya u Gazi ozlijeđen je još jedan Palestinac.

Hamas je iz pojasa Gaze u toku noći ponovo ispalio rakete na ciljeve na jugu Izraela, a Izrael je odgovorio zračnim napadima na Gazu, iako su Palestinci jučer saopćili da je uz pomoć Egipta postignuto primirje, navodi Reuters.

Najnoviji sukobi Izraela i Palestine počeli su u ponedjeljak ujutru pošto je sedmoro Izraelaca ranjeno u raketnom napadu blizu Tel Aviva. Izrael je zatim u znak odmazde izveo niz zračnih napada na lokacije širom Pojasa Gaze, u kojem je sedam osoba ranjeno kada je tokom napada pogođena jedna kuća.

Palestinski zvaničnici su zatim u ponedjeljak saopćili da je Egipat posredovao u postizanju primirja. Prema navodima neimenovanog zvaničnika koji je upoznat s posredovanjem Egipta, primirje je stupilo na snagu u 22.00 po lokalnom vremenu. O tome da je dogovoren prekid vatre javila je i televizija Hamasa, prenosi Reuters.

Izraelski zvaničnici se nisu oglasili s komentarima povodom primirja, a u zemlji je vanredno stanje i dalje na snazi, škole na jugu zemlje su zatvorene i stanovnicima je naloženo da ostanu u blizini šskloništa. Vojska je saopćila da je "spremna za razne scenarije".

Izrael je vodio tri rata za Gazu otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom 2007. godine. Izraelski zračni napadi u znak odmazde za rakete iz Gaze su česta pojava, ali izraelska brza mobilizacija dodatnih trupa u pograničnu oblast  je neuobičajena, navodi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Devet članova jedne porodive ubijeno u izraelskokm napadu na Rafah

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'