Svijet     | 25.03.2019. 13:54 |

Malezijski Langkawi domaćin međunarodne pomorske i zrakoplovne izložbe

FENA Internet

LANGKAWI,  25. marta (FENA) - Petnaesta međunarodna  pomorska i zrakoplovna izložba u malezijskom gradu Langkawiju (LIMA) bit će održana  uz prisustvo više stotina kompanija, saopćio je u ponedjeljak malezijski ministar odbrane Mohamad Sabu.

Govoreći na konferenciji za novinare uoči predstojeće vojne izložbe, Sabu je kazao  da se 406 lokalnih i međunarodnih kompanija iz tridesetak zemalja i regija prijavilo za petodnevnu manifestaciju koja počinje u utorak. 

- Sve pripreme su učinjene, svi smo spremni. Rezultati LIMA-e 2019 bit će od koristi za nas kako bismo širili našu mrežu i dali prioritet i strateški značaj naporima na daljnjem jačanju vojne industrije - kazao je.

Sabu je saopćio kako se očekuje da  ovogodišnje izdanje  LIMA-e okupi 44.000 trgovaca i 250.000 "javnih" posjetilaca.

Kazao je da će ovogodišnja izložba zabilježiti veće učešće  kompanija koje nisu vojne, a koje nude tehnologije s civilnim aplikacijama u okviru širih napora da učine Maleziju središtem aeroindustrije.

Brifing za novinare uslijedio je nakon pokazne antiterotrističke vježbe u kojoj je učestvovalo nekoliko specijalnih jedinica malezijskih oružanih snaga, na morskoj obali u blizini izložbenog prostora.

Pokrenuta u 1991. godini od malezijskog premijera Mahatira Mohamada, tokom njegovog prvog mandata, izložba je prerasla u veliki sajam tehnologije i oružja, privlačeći stotine kompanija iz nekoliko desetaka zemalja. 

Glavna dešavanja u ovoj godini su nastupi četiri zračna tima iz Malezije, Indije, Indonezije i Rusije, koji će pokazati svoje vještine u zračnim manevrima tokom izložbe.

Pored toga, 55 borbenih aviona i ostalih letjelica iz zemalja učesnica učestvovat će u zračnoj izložbi na međunarodnom aerodromu Langkawi, prenosi Xinhua.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Ambasador Edin Jahić predao akreditive kralju Malezije Sultanu Ibrahimu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo