Svijet     | 25.03.2019. 13:09 |

WHO: U Jemenu pacijenti umiru od izlječivih bolesti jer nema lijekova

FENA Internet

ŽENEVA,  25. marta (FENA) - "Upravo sam se vratio iz Jemena, gdje sam iz prve ruke svjedočio patnjama, bolestima i smrću nevinih civila zahvaćenih sukobom" -  izjavio je dr Ahmed Al-Mandhari, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije  (WHO) za istočni Mediteran, saopćio je u ponedjeljak WHO.

- Tokom obilazaka bolnica u Adenu i Saanai vidio sam novorođenčad i djecu, u nekim slučajevima i dvoje do troje u jednom krevetu, kako pate od akutne pothranjenosti, srčanih bolesti i ostalih po život opasnih stanja. Liječnici su mi govorili da neki od njih neće preživjeti sedmicu - kazao je dr Al-Mandhari.

- Vidio sam pacijente sa zatajenjem rada bubrega koji se podvrgavaju dijalizi samo jednom sedmično umjesto standardnih tri puta zbog nedostatka medicinskih sredstava. Vidio sam pacijente od kolere koji se očajnički bore za život, pokušavajući da prežive bolest koja je obično izlječiva u normalnim okolnostima.  Bilo je pacijenata s izlječivim formama raka koji su umirali iz prostog razloga što ne mogu priuštiti liječenje - izjavio je visoki zvaničnik WHO-a.

- U jedinici intenzivne njege u bolnici Al-Thawra, pacijent je umirao pred mojim očima jer su liječnici stajali bespomoćno, i nisu bili u stanju da mu pomognu. Više od polovine bolnica širom zemlje nije funkcionalno, dok ostale jedva djeluju zbog nedostatka lijekova i medicinske opreme, a brojni pacijenti koji ne mogu pokriti troškove transporta umiru ili u svojim kućama ili u bolnicama u koje stignu prekasno - kazao je.    

Upoznao sam brojne hrabre i herojske članove medicinskog osoblja, koji su istinska kičma zdravstvenog sistema, i koji godinama nisu plaćeni za svoj posao a ipak nastavljaju s radom u izuzetno teškim okolnostima. Pozivam međunarodnu zajednicu da nastavi pomagati naš rad na spašavanju ljudskih života u Jemenu, dok polažemo temelje za ulaganja u zdravstveno osoblje i sistem zdravstvene zaštite - izjavio je dr Al-Mandhari.

Saopćio je da su u ovoj godini WHO i  zdravstveni partneri tražili 627 miliona dolara za humanitarni odgovor za Jemen za 2019. godinu. Ta će pomoć omogućiti poboljšanje pristupa primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti, osigurati da su bolnice u prioritetnim oblastima u stanju da odgovore na epidemije bolesti, i  pomognu u obnovi funkcionalnosti zatvorenih ili oštećenih zdravstvenih objekata u oblastima visokog prioriteta, saopćeno je u ponedjeljak iz WHO-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Brod s 200 tona pomoći za Gazu krenuo sa Kipra

Zračni udari američkih i britanskih aviona na položaje Huta u Jemenu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom