Svijet     | 25.03.2019. 11:53 |

Sjevernokorejski zvaničnici vratili se u ured za vezu s Južnom Korejom

FENA Internet

SEUL, 25. marta (FENA) - Neki sjevernokorejski zvaničnici vratili su se u ponedjeljak u zajednički ured za vezu s Južnom Korejom u pograničnom sjevernokorejskom gradu Kaesongu, saopćilo je ministarstvo za ujedinjenje u Seulu.

Ministarstvo navodi u saopćenju da se dio osoblja Sjeverne Koreje vratio na rad u uredu za vezu u ponedjeljak rano ujutru.

Zvaničnici dvije strane održali su sastanak u jutarnjim satima, saopćilo je ministarstvo.

Ured za vezu, koji je otvoren u septembru prošle godine u funkciji neprekidne komunikacije između dvije Koreje, normalno će djelovati, dodaje ministarstvo.

Današnji potez uslijedio je nakon što je Sjever u petak objavio da povlači svoje osoblje iz ureda za vezu.

Upitan o razlozima odluke o povlačenju Sjevera, neimenovani zvaničnik ministarstva za ujedinjenje izjavio je novinarima kako Južna Koreja to planira kasnije doznati.

Sjeverna Koreja poručila je Jugu da nema promjena u njenoj spremnosti da djeluje u okviru zajedničkog ureda za vezu i u skladu s zajedničkom objavom čelnika dvije  Koreje.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i vrhovni vođa Sjevera Kim Jong Un saglasili su se da otvore ured za vezu nakon njihovog prvog samita u aprilu prošle godine u selu Panmunjom u kome je potpisano primirje nakon Korejskog rata.

Južnokorejski zvaničnici radili su tokom vikenda u uredu za vezu u Kaesongu i normalno su se pojavili na poslu u ponedjeljak.

Odluka Sjevera da povuče osoblje i da se vrati u ured za vezu uslijedila je nakon drugog samita između Kima i američkog predsjednik Donalda Trumpa u vijetnamskoj prijestonici  Hanoju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Javni poziv za podnošenje prijava za obnovu individualnih stambenih objekata s ciljem povratka u Brčko distrikt BiH

Potpisana 122 ugovora u okviru projekta održivog povratka

Oslobođena petorica otetih pripadnika obezbjeđenja UN-a u Jemenu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'