Svijet     | 25.03.2019. 08:15 |

Erdogan: Ayasofya bi mogla dobiti status džamije u koju je ulaz besplatan

FENA Internet

ANKARA, 25. marta (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako nije nemoguće da istanbulska ljepotica Ayasofya prestane biti muzej u koji se naplaćuje ulaz i postane džamija u koju je ulaz slobodan.

Turski predsjednik Erdogan sinoć je bio gost specijalnog predizbornog programa televizija TRGT Haber i Beyaz, a govorio je o predizbornim temama, aktuelnoj situaciji u Turskoj, te o dešavanjima u svijetu.

Na upit da li će turski državljani moći besplatno posjećivati Ayasfyu, Erdogan je kazao da to uopće nije loš prijedlog.

“Nije nemoguće, vrlo je to moguće. Čak možemo i promijeniti da to više ne bude muzej, već da bude džamija. Turisti dolaze i besplatno posjećuju Siltanahmet, Suleymaniju, Fatihovu džamiju, tako bi mogli posjećivati i Ayasofyu. Izgubila bi status muzeja koji je svakako naknadno dodijeljen“, poručio je Erdogan.

Osvrnuo se i na teroristički napad koji se 15. marta dogodio u Novom Zelandu i u kojem je u dvije džamije ubijeno 50 osoba.

“Teroristički napad na džamije na Novom Zelandu nije bio čin pojedinca, već organizirani akt terorizma“, kazao je Erdogan i istakao važnost borbe protiv svih vrsta terorizma u svijetu.

On je također pohvalio narod Novog Zelanda i dodao kako je taj narod odao počast žrtvama, osudio teroristički zločin i pokazao cijelom svijetu lekciju ljudskosti i solidarnosti.

Na upit da komentira i nedavnu najavu američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju izraelskog suvereniteta nad Golanskim visoravnima, Erdogan je kazao kako o statusu te regije postoje jasne odluke Ujedinjenih nacija i kako izraelske tvrdnje nemaju nikakvo uporište.

“I Evropska unija se tako izjasnila, a pričao sam s francuskim predsjednikom Macronom i on također misli isto. Uskoro ću razgovarati s Trumpom i sve to ću mu direktno reći“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da se tu radi o velikoj grešci koju Trump čini jer u jeku predizborne kampanje u Izraelu na pladnju servira Golansku visoravn kao poklon Netanyahuovoj vladi.

“Netanyahu to odmah koristi u kampanji, i ide u SAD. Mi to zovemo prijateljstvom imperijalizma i cionizma. To prijateljstvo je prijetnja miru i sigurnosti u regiji i svijetu. Izdaja čovječanstva je vođenje politike na krvi i okupaciji“, kazao je Erdogan.

Ističući kako Trumpov plan o Golanskoj visoravni nema šansi ni u Vijeću sigurnosti jer je tamo stav Rusije jasan, Erdogan je kazao kako se čini da Trump već kupuje simpatije Jevreja pred predstojeće izbore u SAD-u.

Komentirao je Erdogan i situaciju na sjeveru Sirije i poručio je da su turske snage spremne da i istočnu obali Eufrata očiste od terorističke organizacije PKK i njegovih sirijskih filijala.

“Operacija ima isključivo jedan cilj i to borbu protiv terorizma. Nastavljamo borbu protiv terorizma do konačne pobjede. Nismo samo mi protiv terorističkih zločina. I Kurdi, Arapi i Turkmeni su protiv zločina koje čine teroristi PKK-a, YPG-a i PYD-a. Ukoliko to bude potrebno, naša vojska će se samo iznenada pojaviti tamo“, kazao je Erdogan, prenosi TRT.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović nakon susreta s Erdoganom: Ohrabrujuće poruke za sve građane i narode BiH

Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU

Erdogan kaže da će EU "odložiti" pridruživanje Ukrajine i Moldavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo