Kultura     | 23.03.2019. 13:00 |

Sanjin Kodrić izabran za predsjednika BZK 'Preporod'

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Na 13. izbornoj skupštini Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" u BiH, koja je danas održana u Sarajevu, Sanjin Kodrić je izabran za predsjednika te kulturne ustanove.

- Preporod je, uključujući i njegove pravne prethodnike, više od jednog stoljeća bio generator i nosilac niza presudno važnih procesa i pojava u sveukupnom kolektivnom postojanju bošnjačkog naroda, a to bi trebalo biti i njegovo suštinsko poslanje i danas – izjavio je Kodrić dodajući da uprkos svim teškoćama sa kojima se danas suočava, BZK „Preporod“ mora opstati i nastaviti svoje suštinsko poslanje, nastaviti da se razvija i ispunjava sve ono što su njegove zadaće.

U smislu okvirnog programa rada i djelovanja BZK „Preporod“ u narednom razdoblju jedna od ključnih tačaka, kako je naveo Kodrić, jeste unutrašnja reorganizacija, jačanje institucionalnih kapaciteta i poboljšanje finansijsko-materijalnog stanja BZK „Preporod“.

Napomenuo je da Preporod, uključujući i sve njegove organizacijske jedinice, treba biti intenzivno prisutan u kulturnom i društvenom životu Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, ali i u kulturnom i društvenom životu Bošnjaka izvan BiH.

Također, kako je dodao Kodrić, BZK „Preporod“ posebno se treba okrenuti „živoj kulturi“, tj. svakodnevnim kulturnim aktivnostima kakve su tribine, javna predavanja, razgovori ili različita književna i umjetnička zbivanja (književni susreti, promocije, koncerti, izložbe i sl.), ali i organizirati i razvijati različite druge kulturne aktivnosti (ljetne i zimske škole, različite radionice i sekcije, horove, ansamble i sl.), uključujući i adekvatnu prezentaciju narodne kulture i folklora, te sportske aktivnosti (poput planinarenja i drugih vidova sportskih druženja i sl.).

- Naročito je važno okretanje mlađoj populaciji, odnosno takvim aktivnostima koje će mlade intenzivnije uključivati u projekte i programe bošnjačke kulture – istakao je Kodrić.

Prema njegovim riječima, posebna zadaća BZK „Preporod“ jeste i rad na naučnoistraživačkim projektima od temeljne važnosti za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, a čijoj je realizaciji namijenjen Institut za bošnjačke studije.

U segmentu enciklopedistike i leksikografije ključni projekt na kojem „Preporod“ treba raditi jeste „Enciklopedija Bošnjaka“, prva takva enciklopedija u ukupnoj povijesti bošnjačkog naroda. Kodrić je naveo i niz projekata iz oblasti istraživanja, normiranja i afirmiranja bosanskog jezika.  Jedna od ključnih zadaća BZK „Preporod“ jeste i izdavačka djelatnost, a koja bi trebala učiniti vidljivim i široko dostupnim rezultate naučnoistraživačkog rada, odnosno uopće rezultate kulturnog djelovanja BZK „Preporod“.

Sanjin Kodrić je profesor bošnjačke književnosti i teorije književnosti na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dok je kao gostujući profesor ili po pozivu predavao na diplomskim, magistarskim i doktorskim studijima na više univerziteta u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Posebno se bavi novijom bošnjačkom i bosanskohercegovačkom književnošću (19. i 20. stoljeće), naročito u kulturalnoj perspektivi, te u vezi s pitanjima interliterarnosti i interkulturalnosti, kao i teorijom historije književnosti i savremenim književnim i kulturalnim teorijama. Autor je oko sto naučnih i brojnih stručnih radova objavljenih u BiH i inostranstvu, kao i šest autorskih naučnih knjiga.

Na Izbornoj skupštini Preporoda izabrani su i članovi Upravnog odbora, Matičnog odbora, Savjeta, Nadzornog odbora i Suda časti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izložba 'Za sreću doma i naroda' povodom 120 godina od osnivanja BZK Preporod

Izložba 'Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića'

U Ljubuškom obilježeno 120 godina BZK Preporod

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo