Kultura     | 23.03.2019. 11:37 |

Izborna skupština BZK 'Preporod' - Kandidat za predsjednika Sanjin Kodrić

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 23. marta (FENA)  - Na 13. izbornoj skupštini Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" u BiH, koja se danas održava u Sarajevu, delegati će između ostalog birati predsjednika te organizacije, a kandidat je Sanjin Kodrić.

Na Izbornoj skupštini bit će izabrano rukovodstvo Preporoda u BiH za izborni period od 2019. do 2023. godine  - predsjednik, te članovi drugih organa: Upravnog odbora, Matičnog odbora, Savjeta, Nadzornog odbora i Suda časti.

Predsjednik BZK Preporoda Senadin Lavić, govoreći o najznačajnijim aktivnostima koje su obilježile predhodni mandatni period, naveo je da je slijedio ciljeve koji su zadati u Statutu Preporoda, te da je pokušavao na svakom dijelu BiH i u inostranstvu da ih ispuni.

- Trudio sam se da razvijem koncept ili ideju kulture mira koju smo prije sedam, osam godina započeli i pokušali smo da pokažemo da je Preporod institucija kulture mira u BiH i šire. Također, jedna od stvari  bila je da insistiramo na bošnjačkom nacionalnom i narodnom identitetu, da taj identitet čuvamo, da ga prepoznajemo u djelima i dalje ga razvijamo - istakao je Lavić prije početka Izborne skupštine dodajući kako su nastojali i da tu ideju Bosne i Bošnjaštva šire na jedan civilizacijski i znanstveno argumentiran način.

Kandidat za predsjednika BZK "Preporod“, aktuelni predsjednik Matičnog odbora i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u BiH Sanjin Kodrić izjavio je da Preporod počiva, između ostalog, na ideji kontinuiteta. Podsjetio je da je BZK "Preporod" najstarija i najznačajnija kulturna ustanova Bošnjaka sa tradicijom dužom od jednog vijeka, počev od 1903. godine.

- Od tada pa sve do danas Preporod nastoji biti temeljna kulturna ustanova Bošnjaka i pokretač nekih važnih procesa i pojava prije svega u bošnjačkom kulturnom životu, a to se onda kasnije reflektira u ukupni društveni život Bošnjaka - izjavio je Kodrić. 

Novo rukovodstvo BZK  Preporod, kako je dodao, nastavit će sve dosad započete projekte i uvesti čitav niz novih.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izložba 'Za sreću doma i naroda' povodom 120 godina od osnivanja BZK Preporod

Izložba 'Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića'

Praizvedbom simfonijske svite 'Storia bosniaca' bit će obilježeno 120 godina 'Preporoda'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!