Svijet     | 22.03.2019. 13:42 |

Rudeineh: Palestinski i sirijski narod će odlučiti o statusu Jerusalema i Golana

FENA Internet

RAMALLAH, 22. marta (FENA) - Palestinski predsjednički portparol Nabil Abu Rudeineh osudio je tweetove američkog predsjednika Donalda Trumpa koji pozivaju na legitimiranje izraelske okupacije sirijske Golanske visoravni.

- Palestinski i sirijski narod će odlučiti o legalnom statusu Jerusalema i Golanske visoravni - navodi Abu Rudeineh u izjavi za javnost.

Trump je napisao u tweetu objavljenom u četvrtak da je "nakon 52 godine došlo vrijeme za Sjedinjene Države da potpuno priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja je od ključnog strateškog i sigurnosnog značaj za državu Izrael i regionalnu stabilnost!"

Abu Rudeineh je istaknuo da američka odluka o priznavanju izraelskog suvereniteta nad sirijskom Golanskom visoravni predstavlja kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija, i da nema nikakvu pravnu vrijednost, ostajući mrtvo slovo na papiru.

Izraelske akcije skupa sa slijepom američkom pristrasnošću u korist Izraela dodatno pojačavaju regionalne napetosti - naglasio je on.

- Mir, sigurnost i stabilnost neće biti ostvareni u regiji i u svijetu dok se ne provedu rezolucije Ujedinjenih nacija i arapska mirovna inicijativa, koji pozivaju Izrael da se povuče sa svih okupiranih arapskih teritorija u zamjenu za mir s arapskim i islamskim zemljama - zaključio je on.

Izrael je okupirao sirijsku Golansku visoravan, palestinsku Zapadnu obalu i pojas Gaze i egipatski Sinajski poluotok 1967. godine, da bi se nakon toga povukao sa Sinajskog poluotoka.  

Izrael je zvanično anektirao okupiranu Golansku visoravan 1981. godine, dok Ujedinjen nacije uporno potvrđuju nelegalnost takve okupacije.

Kako navodi al-Marsad, arapski centar za ljudska prava sa sjedištem na Golanskoj visoravni, oko 26.000 izraelskih doseljenika živi u 33 isključivo jevrejske kolonije koje subvencionira izraelska vlada i kontroliraju 95 posto Golana - kopnene teritorije površine od 1.860 kvadratnih kilometra koja čini jedan posto ukupne sirijske teritorije.

- Nasuprot tome, približno isti broj Sirijaca kontrolira ostatak Golana, živeći u šest sela na okupiranoj teritoriji. Oni posjeduju putne dokumente koje im je izdao Izrael i smatraju se "ljudima bez domovine", prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana