Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 10:53 |

Zastupnici svih nivoa vlasti u BiH organizuju konferenciju o nuklearnom otpadu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Zastupnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini koji su kao članovi različitih parlamentarnih stranaka okupljeni u ''Zelenom klubu", u Parlamentarnoj skupštini BiH organiziraju u ponedjeljak, 25. marta konferenciju o temi "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“.

S obzirom na postupak i aktivnosti koje vode nadležne institucije u Republici Hrvatskoj radi zbrinjavanja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, članovi "Zelenog kluba" su se usaglasili da je neophodno organizirati jednodnevnu međunarodnu konferenciju koja će se baviti dosadašnjim tokom postupka uspostave predmetnog skladišta/odlagališta.

U okviru tog skupa će, kako je najavljeno, još jednom biti ukazano na moguće štetne prekogranične utjecaje na teritorij i stanovništvo Bosne i Hercegovine te daljnje pravne radnje i građanske inicijative sa ciljem obustavljanja postupka i sprečavanja uspostave/izgradnje predmetnog odlagališta za radioaktivni i nuklearni otpad.

Na konferenciju su pozvani članovi Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, predstavnici ambasada država članica Europske unije, zastupnici svih nivoa vlasti, predstavnici entitetskih i kantonalnih vlada, nadležnih ministarstava i agencija, stručna i znanstvena javnost, kao i predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

GRAS - U subotu izmjena režima saobraćaja zbog javnog okupljanja u ulici Hamdije Kreševljakovića

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'