Svijet     | 21.03.2019. 16:25 |

Ukrajina uvela nove sankcije Rusiji

FENA Internet

KIJEV, 21. marta (FENA) - Ukrajinska vlada proširila je sankcije protiv ruskih kompanija i pojedinaca, javili su lokalni mediji.

- Nove sankcije usmjerene su protiv onih angažovanih u izgradnju novog mosta između Krima i ruskog kopna - saopćio je predsjednik Petro Porošenko, prenose ukrajiniski mediji. Most je pušten u promet prošle godine. 

Sankcije se također odnose na pojedince umješane u konfrontaciju na Crnom moru krajem novembra prošle godine, kada je ruska obalna straža koristila silu da spriječi tri broda ukrajinske mornarice da plove kroz Kerčki moreuz u Azovsko more.

Kako je saopćio Porošenko, sankcije također uključuju osobe koje su organizirale izbore u regijama pod kontrolom proruskih separatista.

Ukrajina smatra da je u ratu s Rusijom - na hiljade ljudi poginulo u borbama između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika na istoku Ukrajine.

Prije pet godina Rusija je anektirala crnomorski poluotok Krim, koji po međunarodnom pravu pripada Ukrajini. Rusija i Ukrajina u više navrata su uvodile sankcije jedna drugoj.

Čelnik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin kritikovao je nove ukrajinske sankcije, koje su također uvedene i protiv njega. 

- One nemaju ni smisla ni logike. To su prazne odluke, zasnovane na političkom populizmu, i one najbolje govore o slabosti onih koji su ih uveli - izjavio je on za rusku novinsku agenciju Tass, prenosi dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom