Sport     | 23.03.2019. 08:23 |

Najbolji bh. nogometaši protiv Armenije započinju novi kvalifikacioni ciklus

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večerašnjom utakmicom protiv Armenije započinje novi ciklus kvalifikacija za nastup na evropskom prvenstvu koje će naredne godine biti održano u 12 evropskih gradova. 

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2018. godine, reprezentacija BiH će u ovaj kvalifikacioni ciklus ući s dosta izmjena u sastavu, a priliku da reprezentaciju BiH prvi put odvede na evropsko  prvenstvo imat će hrvatski stručnjak Robert Prosinečki. Svojevremeno jedan od najboljih napadača svijeta na klupi reprezentacije BiH već u prvim susretima pokazao da ima ideju i viziju, a prve uspjehe je ostvario u mečevima Lige nacija u kojima je BiH zauzela prvo mjesto u grupi ispred Austrije i Sjeverne Irske. 

Novi selektor je imao težak posao da preuzme ekipu kojoj je slijedila smjena generacija. Podmladio je ekipu i doveo nekoliko igrača koji su ubrzo postali neizostavan dio selekcije BiH.

Prosinečki je u ekipu pozvao mladog Eldara Čivića, dao je šansu Elvisu Sariću, Darku Todoroviću, Ameru Gojaku, Radetu Kruniću, Goranu Zakariću, Stjepanu Lončaru, Deniju Miloševiću, Elviru Koljiću i drugim nogometašima koji se nalaze u rotaciji i dobiju poziv za nacionalni tim u zavisnosti od trenutne forme i minutaže u klubovima. 

U kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2020. najbolji bh. nogometaši borit će se u grupi "J" protiv Italije, Grčke, Finske, Armenije i Lihtenštajna. Italija je prvi favorit grupe, ali evidentno je da "Azzuri" u posljednjih nekoliko godina ne igraju na nivou koji se očekuje od nogometnog velikana. Mnogi nogometni poznavaoci vjeruju da s adekvatnim pristupom bh. nogometaši mogu da pruže otpor Italijanima. 

U slučaju da Italija opravda ulogu favorita i osvoji prvo mjesto u grupi, za drugu poziciju koja donosi direktan plasman na EP za očekivati je da se bore BiH i selekcija koju (pre)često susrećemo u kvalifikacijama - Grčka. Poznato je da su Grci neugodan protivnik koji igra defanzivan, mnogi bi kazali destruktivan nogomet, a vjerovatno je da će s istim pristupom igrati i ove kvalifikacije. 

Prosinečki je svjestan da ne treba potcijeniti ni selekciju Finske, koja je, kao BiH, zauzela prvo mjesto u C Ligi nacija i izborila baraž koji će biti odigran nakon kvalifikacija za EP. U istoj grupi nastupila je i reprezentacija Grčke, koja je na kraju zauzela treće mjesto iza Finske i Mađarske.

Prosinečki je u više navrata istaknuo da bi pobjede u prva dva domaća meča kvalifikacija (Armenija, Grčka) mnogo značile za moral ekipe u nastavku kvalifikacija. Pobjeda protiv Armenije ne bi trebala doći u pitanje, jer ipak se radi o selekciji nižeg renomea, a prvi pravi ispit izabranici Prosinečkog imat će 26. marta u Zenici protiv Grka koji će vjerovatno sve karte baciti u odbranu.

Utakmica BiH - Armenija će biti odigrana večeras od 20.45 sati na stadionu "Grbavica" u Sarajevu. 

- Raspored mečeva reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP (grupa J):
1. kolo, 23. marta: BiH - Armenija (20.45 sati) 
2. kolo, 26. marta: BiH - Grčka (20.45) 
3. kolo, 8. juna: Finska - BiH (18.00) 
4. kolo, 11. juna: Italija - BiH (20.45) 
5. kolo, 5. septembra: BiH - Lihtenštajn (20.45)
6. kolo, 8-10. septembra: Armenija - BiH (18.00)
7. kolo, 12. oktobra: BiH - Finska (18.00) 
8. kolo, 15. oktobra: Grčka - BiH (20.45)
9. kolo, 15. novembra: BiH - Italija (20.45)
10. kolo, 17-19. novembra: Lihtenštajn - BiH (20.45)

Plasman na evropsko prvenstvo izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije. Titulu prvaka Evrope iz 2016. godine brani reprezentacija Portugala.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nogomet - Igman upisao važna tri boda u borbi za opstanak

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom