Kultura     | 21.03.2019. 09:02 |

'Sarajevska zima' tkala sniježnu sagu olimpijskog Sarajeva i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Ovogodišnji Internacionalni festival "Sarajevska zima", nakon mjesec i po raznovrsnog programa kojim je pod motom "Buka i bijes" obogatio ovdašnju kulturnu scenu, bit će završen s prvim danom proljeća.

Počasni gost 35. Festivala bila je Mađarska koja je Sedmicom kulture u BiH donijela kulturu na dlanu izvanrednim nastupom umjetnika, saopćeno je iz Press službe Festivala.

Ove godine u okviru festivalskog programa predstavilo se više od 1.500 umjetnika i kulturnih stvaralaca iz 47 zemalja i tokom 43 festivalska dana na 61 lokaciji pred hiljadama posjetilaca i predstavnicima medija svakodnevno tkao sniježnu sagu olimpijskog Sarajeva i Bosne i Hercegovine kroz nekoliko stotna kreacija i programa.

- Na ulicama i trgovima, u pozorištima, koncertnim dvoranama, školama i umjetničkim akademijama, galerijama i ateljeima, muzejima i parkovima grada te na obroncima i vrhovima olimpijskih planina zračila je "Sarajevska zima" svojom srebrnom pahuljicom - navodi se u saopćenju.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić pozvao je građane Sarajeva na tradicionalnu ceremoniju zatvaranja "Sarajevske zime", koja će početi danas susretom kod Muzičkog paviljona u parku At Mejdan i nastaviti šetnjom preko sedam mostova - Latinske cuprije, Ćumurije, Drvenije, Čobanije, Festina lente, Ajfelovog mosta Skenderija.

U tom jedinstvenom programu učestvovat će učenici i profesori OŠ "Safvet beg Bašagić", "Esad Mulabdić", Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, Srednje škole primijenjenih umjetnosti, Prve gimnazije, Muzičke škole i Budapest Jazz Orchestra.

- Stihovima pjesnika iz Amerike, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Meksika, Sjeverne Makedonije i Grčke dočekujemo proljeće. Sa vizuelnim umjetnicima i muzikom i plesom iz BiH, Mađarske, Španije, Bugarske, Italije, SAD, Sjeverne Makedonije, Rusije, Njemačke, Turske, Francuske i Južne Koreje u galerijama, pozorišnim i koncertnim dvoranama spajamo kulture i civilizacije modernog svijeta - ističe se u saopćenju.

Uslijedit će i drugi sadržaji iz kulturnog domena, a tačno u ponoć direktor Spahić objavit će moto Festivala 2020. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U ponedjeljak u BKC-u u Sarajevu koncert za klavir i flautu

U Umjetničkoj galeriji izložba digitalnog slikarstva Kemala Hromića

Otvorena izložba art fotografije 'Fasade i interijeri gradova svijeta'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom