Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 11:05 |

U Mostaru počela međunarodna konferencija 'MostarMUN 2019'

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 21. marta (FENA) - Međunarodna konferencija Modela Ujedinjenih naroda - MostarMUN 2019, koja je ove godine namijenjena srednjoškolcima i studentima iz regije i cijelog svijeta, započela je u četvrtak u Mostaru.

- Ovo je prva MostarMUN konferencija koja predstavlja blisku saradnju mostarskog Univerziteta, Sveučilišta i Koledža u Mostaru, a okupit će oko 260 sudionika iz više od 70 zemalja svijeta - naglasila je koordinatorica za odnose s javnošću Koledža ujedinjenog svijeta Adla Velagić-Ćurić.

Kako je istakla, tokom tri dana učenici će kroz rad u MUN odborima i vijećima, među kojima su i Vijeće sigurnosti te Komisija za razoružanje i međunarodnu sigurnost, raspravljati o nizu aktualnih svjetskih tema i pitanja, a novina ovogodišnje konferencije je javna diskusija na temu trgovanja lakim oružjem.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je tom prilikom kako se u tom gradu održava mnogo konferencija, ali da MostarMUN predstavlja nešto novo i da se nada da će polučiti dobre rezultate.

- Svaka konferencija donosi neke nove poglede i prijedloge i u sebi sadrži i onu stručnu i političku poruku tako da vjerujem da će i ova konferencija dati određene rezultate, prijedloge i upute što i kako dalje u određenoj oblasti - poručio je gradonačelnik.

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hoffman, koja je također prisustvovala otvaranju konferencije, istakla je kako joj je izuzetno drago što je ove godine Njemačka ambasada podržala konferenciju Modela ujedinjenih naroda jer, kako je ocijenila, ako postoji jedan pravi primjer saradnje iznad etničkih granica onda je to ova konferencija.

- Posebno mi je drago da ovdje postoji jedna saradnja između Sveučilišta i Univerziteta u Mostaru, koji zajedno sarađuju s Koledžom ujedinjenog svijeta i zajedno će voditi i diskusiju - kazala je ambasadorica.

MostarMUN konferencija završava u nedjelju, 24. marta, i tom prilikom će svim sudionicima biti dodijeljeni certifikati i zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjoj konferenciji.

Konferenciju MostarMUN podržala je Ambasada Republike Njemačke u BiH, a partneri projekta su UWC Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar i Univerzitet modernih znanosti - CKM Mostar. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'