Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 15:16 |

DF - Osuda pojedinca – amnestija nalogodavcima i genocidnoj politici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Danas izrečena presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, gledajući s pravnog aspekta, predstavlja samo djelimično zadovoljenu pravdu - smatraju iz Demokratske fronte (DF).  

- Ovdje mislimo na jedinu uvaženu činjenicu, a ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid. 

Gledajući širi, društveni i politički kontekst, ova osuda predstavlja osudu pojedincu, ma kog političkog ili vojnog ranga on bio, i istovremeno znači amnestiju nalogodavcima i kreatorima genocidne politike koja je, prvenstveno prema planu SANU (Srpska akademija nauka i umjetnosti) i uz pomoć tadašnjih beogradskih  političkih, vojnih  i obavještajnih struktura vođena na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Ovome u prilog najbolje govori podatak da Haški tribunal nikada nije uvažio dokazanu činjenicu da se pogrom, ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva desio u Srebrenici, ali i u Bratuncu, Foči, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. 

S toga tvrdimo da su i ovoga puta pravo i pravda bili na različitim stranama, i da će i zbog ove presude proces pomirenja i vraćanja ljudskog dostojanstva, svojevrsna katarza svih strana u Bosni i Hercegovini – i dalje ići sporo, što odgovara nacionalistima i fašistima svih boja na cijeloj teritoriji bivše nam zajedničke države - navodi se u saopćenju DF-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Saopćenje za javnost DF

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo