Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 14:56 |

Simpozij o transplantacijskoj medicini u Mostaru

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 20. marta (FENA) - Simpozij "Transplantacija u BiH - put prema Eurotransplantu" održan je u srijedu na Sveučilišnoj klinička bolnica (SKB) Mostar s ciljem promoviranja darivanja organa i transplantacijske medicine.

Predstojnica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostara s Centrom za dijalizu Monika Tomić istakla je kako je jedan od ciljeva simpozija približiti proces transplantacije svim zainteresiranim stranama.

- Naš današnji zajednički simpozij bit će poziv građanima i svima nama da budemo donori, jer bubreg može zatrebati svima - poručila je Tomić.

Dodala je kako će po završetku simpozija biti upriličena podjela donorskih kartica te da od građana i studenata Medicinskog fakulteta očekuje potpise kako bi se priča o doniranju organa pokrenula i u BiH.

Po riječima Tomislava Žuljevića, predsjednika Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, jednog od organizatora simpozija, posebna pažnja te udruge usmjerena je na transplantaciju, odnosno promoviranje darivanja organa i transplantacije, što, kako je kazao, najčešće rade u saradnji s Donorskom mrežom u BiH, uz nastojanje da se po tom pitanju promijeni trenutna situacija u BiH.

- Ne možemo se nikako pomiriti sa sudbinom da je u BiH svega 20 transplantacija na godišnjoj razini, dok Republika Hrvatska ima 20 puta više, negdje od 350 do 400 transplantacija, i tu vidimo prostor da se popravi stanje u Federaciji ali i u BiH općenito - kazao je Žuljević.

Dodao je kako postoji više razloga zašto je situacija u BiH tako loša, navodeći kako postoji veliki utjecaj farmaceutskih tvrtki kojima nije u interesu transplantacija te da su jedan od razloga i menadžeri bolnica i velikih kliničkih centara.

- Ne možemo, recimo, zamisliti da Sarajevo ne radi transplantacije. Sarajevo je prije 35 godina radilo više transplantacija nego danas. Zašto je to tako, to trebate pitati menadžere bolnice u Sarajevu - kazao je Žuljević.

Predsjednica Donorske mreže u BiH i Udruženja nefrologa u BiH Halima Resić naglasila je da je Donorska mreža BiH ustanovljena prije 20 godina, da je deset godina imala period neaktivnosti, ali da je uvijek bila prisutna u medijima s ciljem informiranja javnosti o potrebi edukacije, o potrebi darivanja organa nakon moždane smrti jer je to, kako je kazala, još uvijek tema o kojoj ima jako puno neinformisanosti.

- Poslije ovakvih kampanja imamo sve više potpisnika donorskih kartica u BiH. Mi nemamo registar, ali imamo evidenciju koliko smo ih podijelili, a to je preko 50 hiljada donorskih kartica i mislim da kontinuirane kampanje, koje trebamo nastaviti, mogu jedino poboljšati način doniranja organa od potencijalnih donora - zaključila je Resić.

Simpozij je organiziran povodom obilježavanja 14. marta, Svjetskog dana bubrega.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

SKB Mostar: Povećan broj prijema bolesnika s respiratornim infekcijama

Vlada ŽZH: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 230.000,00 KM

Danas otvaranje nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo